1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPİAŞ`a 114 istekliden 109`u ortak oluyor

EPİAŞ`a 114 istekliden 109`u ortak oluyor

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasaları İşletme AŞ'ye (EPİAŞ) başvuru yapan 114 şirketten 109'u C grubu ortak olma hakkı elde etti.Enerji Piyasası Düzenleme...

EPİAŞ`a 114 istekliden 109`u ortak oluyor

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasaları İşletme AŞ'ye (EPİAŞ) başvuru yapan 114 şirketten 109'u C grubu ortak olma hakkı elde etti.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), Enerji Piyasaları İşletme Anonim Şirketi'nde (EPİAŞ) C grubu pay sahibi olacak şirketlerin ve pay sahiplerinin belirlendiğini duyurdu. EPDK Başkanı Mustafa YILMAZ "2015 Ocak ayı itibariyle ticaret siciline kaydı sonrasında EPİAŞ’ın kuruluş işleminin tamamlanmasını öngörüyoruz" dedi.

Yılmaz, EPİAŞ’a ortaklığın, sağlıklı işleyen bir piyasada güvenilir fiyat oluşumunu sağlamak üzere piyasanın geleceğini güvence altına alan bir yatırım olarak görülmesi gerektiğini vurguladı.

EPİAŞ pay sahipliğinin şirketlerin marka değerlerine de katkı sağlayacağına dikkat çeken Mustafa YILMAZ, gelişmiş ve likiditesi yüksek bir piyasanın başarılı bir şekilde işletilmesi, tüm piyasa oyuncuları için riskleri yönetmek adına kritik önem taşımakta olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizerek, EPİAŞ’a ortaklığın da bu doğrultuda değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.

EPİAŞ KURULUŞ SÜRECİ

EPİAŞ Esas Sözleşmesi uyarınca; Şirket’in sermayesinin 61.572.770 TL olarak belirlenmiş, bu tutar her biri 1 TL itibari değerde 61.572.770 adet paya bölünerek bunlar da (A), (B) ve (C) Gruplarına ayrılmıştı. A Grubu hisselerden oluşan yüzde 30 pay TEİAŞ'a verilirken, B Grubu paylardan oluşan yüzde 30 hisse ise Borsa İstanbul'un oldu.

Kalan yüzde 40'lık C Grubu hisse ise 01.07.2014 - 29.08.2014 tarihleri arasında gerekli başvuruyu yapan piyasa katılımcıları arasında pay edildi. Böylece, 109 adet lisanlı tüzel kişi EPİAŞ'a ortak olma hakkı elde etti. Sahip olunabilecek minimum pay adeti 50 adetle sınırlandırılmıştı. Yapılan değerlendirme sonucunda, her bir piyasa katılımcısının elde ettiği EPİAŞ hissesi adedi 412.408 adet oldu.

Pay sahipleri ile sahip olacakları pay miktarları Kurum internet sayfasından duyurulacak.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

EPİAŞ'la ilgili bundan sonra izlenecek süreç ise şöyle:

- Pay sahibi olma hakkına sahip olan başvuru sahipleri ödeyecekleri sermaye tutarlarını Kurumca belirlenen banka hesabına yatıracaklar,

- Tüm pay sahiplerince imzalanmış EPİAŞ Esas Sözleşmesi Ticaret Sicil Müdürlüğüne sunulacak,

- Tescil ile EPİAŞ kurulmuş olacak.

ALINMAYAN PAYLAR BORSA İSTANBUL'A

Verilen süre içerisinde belirtilen tutarda sermaye miktarını yatırmayan C grubu başvuru sahipleri EPİAŞ’ın kuruluşunda sermayedar olarak yer alamayacak. Alınmayan tutarlara karşılık gelen paylar, nominal bedel üzerinden C Grubu pay olarak Borsa İstanbul AŞ sermayesine ilave edilecek.

EPİAŞ'ta hisse sahibi olmak için, 114 şirket başvuruda bulunmuştu. 

http://enerjigunlugu.net/enerji-borsasina-114-sirket-ortak-olacak_9945.html

ENERJİ BORSASI'NA ORTAK OLMAK İÇİN 100'Ü ELEKTRİK ŞİRKETİ OLMAK ÜZERE 114 FİRMA BAŞVURDU

Önceki ve Sonraki Haberler