1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EPİAŞ`ın kuruluş işlemleri tamamlandı

EPİAŞ`ın kuruluş işlemleri tamamlandı

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasaları İşletim Anonim Şirketi'nin(EPİAŞ) tescil işlemleri sonuçlandırıldı.Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun(EPDK)...

EPİAŞ`ın kuruluş işlemleri tamamlandı

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasaları İşletim Anonim Şirketi'nin(EPİAŞ) tescil işlemleri sonuçlandırıldı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun(EPDK) konu ile ilgili ilanı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, amacı piyasa işletim lisansında yer alan enerji piyasalarının etkin, şeffaf ve güvenilir ve enerji piyasasının ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde planlanması, kurulması, geliştirilmesi ve işletilmesi, eşit taraflar arasında ayrım gözetmeden güvenilir referans fiyat oluşumunun temin edilmesi olarak belirlenen EPİAŞ'ın tescil işlemleri sonuçlandırıldı.

EPİAŞ, artan piyasa katılımcı sayısı, ürün çeşitliliği ve işlem hacmi ile likiditenin en üst düzey e ulaştığı, piyasa birleşmeleriyoluyla ticaret yapılmasına imkân tanıyan bir enerji piyasası işletmecisi olacak.

Şirket'in merkezi İstanbul ili Sarıyer ilçesinde olacak. Şirket,Türkiye Cumhuriyeti içinde ve dışında şubeler, irtibat büroları ve temsilcilikler açabilecek. Şirket, sınırsız süre ile kuruldu.

Şirket'in sermayesi 61.572.770 TL olarak belirlendi. Şirket'in sermayesi, her biri 1 TL (Bir Türk Lirası) itibari değerde 61.572.770 adet paya bölündü.Sermayeyi temsil eden bu paylar (A). (B) ve (C) Grup paylara bölündü.Buna göre, A grubu yüzde 30 pay TEİAŞ, B grubu yüzde 30 pay Borsa İstanbul'a ait olacak.

Şirket amacına ulaşmak üzere ilgili mevzuata uygun olarak aşağıdaki konularda faaliyette bulunabilecek:

"(a) Piyasanın gelişimi doğrultusunda yeni organize toptan enerji piyasaları kurulmasına yönelik çalışmalar yapmak ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumana (Bundan böyle "Kurum" olarak anılacaktır) sunmak.

(b) Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı (Bundan böyle kısaca "Bakanlık" olarak anılacaktır) tarafından uygun görülmesi hâlinde: faaliyet alanına giren organize loptan elektrik piyasalarının işletilmesi amacıyla oluşturulan veya ileride oluşturulabilecek uluslararası elektrik piyasalarına taraf olarak katılmak, bu amaçla kumlan uluslararası elektrik piyasası işletmecisi kuruluşlara ortak veya üye olmak.

(c) Kurum'un belirlediği usul ve esaslar çerçevesinde piyasa işletim tarifelerini belirleyerek Kurum?a sunmak.

(ç) Merkezi uzlaştırma kuruluşu tarafından piyasada faaliyet gösteren tüzel kişilere verilecek hizmetlerin karşılığında merkezî uzlaştırma kuruluşuna ödenecek bedeli belirlemek.

(d) Şirket?in amacı ve faaliyet konusu doğrultusunda kısa, orta ve uzun vadeli stratejileri geliştirmek ve stratejilerin aksiyon planları ile yatırım planlarım hazırlamak,

(e) Piyasa işletim lisansında yer alan enerji piyasalarındaki işlemlerin yürütülmesini sağlamak amacıyla gerekli bilişim teknolojileri sistemlerini edinmek, geliştirmek ve işler halde tutulmasını sağlamak.

(f) Piyasa işletim faaliyeti kapsamında Borsa İstanbul ile TKİAŞ tarafından Kanun kapsamında işletilen piyasalar dışındaki organize toptan elektrik piyasalarım işletmek ve bu piyasalarda gerçekleştirilen faaliyetlerin mali uzlaştırma işlemleri ile söz konusu faaliyetlere ilişkin ödeme, faturalandırma ve diğer mali işlemleri yürütmek, bu kapsamda:

i. Piyasa katılımcılarının. TEİAŞ ve EPİAŞ bünyesinde işletilen piyasalarda faaliyet gösterebilmesi için, kayıt işlemlerini gerçekleştirmek.

ii. Piyasa katılımcıları tarafından sunulan teklifler doğrultusunda oluşan alış ve satış miktarları ile piyasa fiyatını tespit ve ilan etmek.

iii. Piyasa işletim lisansı kapsamında işletilen organize toptan elektrik piyasalarına ilişkin teminat hesaplamalarını gerçekleştirmek, piyasa katılımcılarının yatıracakları nakdi vc/veya gayri nakdi teminatları kabul etmek ve gerekli görülmesi hâlinde söz konusu faaliyetler için Merkezi Uzlaştırma Kuruluşundan hizmet almak.

iv. Gerekmesi halinde teminat hesaplamasına yönelik yeni yöntemleri belirlemek ve teminatların sağlanmaması halinde gerekli önlemleri almak.

v. Piyasa katılımcılarına faaliyet gösterdikleri piyasalara ilişkin olarak ticaret sonuçlan, ödeme bilgileri, teminat bilgileri ve ilgili diğer verileri ilgili piyasa katılımcısına bildirmek.

vi. Gerekmesi halinde piyasa işletim lisansı kapsamında işletilen organize toptan elektrik piyasalarına ilişkin usul ve esasları düzenlemek ve yayımlamak.

vii. Piyasa işletim lisansı kapsamında işletilen organize toptan elektrik piyasalarında gerçekleşen işlemlerde çıkabilecek itirazları inceleyerek sonuçlandırmak.

viii. Piyasa katılımcılarına ilişkin olarak kamuoyuna açıklanması öngörülmeyen ticari bilgi niteliğini haiz her türlü bilgi ve verinin gizliliğini sağlamak.

ix. Piyasa işletim lisansı kapsamındaki mali uzlaştırma işlemlerinin yürütülebilmesi için piyasa katılımcıları tarafından kendisine sağlanan verilerin Kurum tarafından çıkarılan usul ve esaslar çerçevesinde gizliliğini ve/veya kamuoyu ile paylaşılmasını sağlamak.

x. Piyasa işletim lisansı kapsamında işletilen organize toptan elektrik piyasalarına ilişkin olarak gereken bilgileri TEİAŞ'a iletmek.

xi. Veri yayınlama faaliyetleri kapsamında: bağımsız, şeffaf vc taraflar arasında ay rım gözetmeme amacına yönelik olarak günlük fiyat oluşumu, arz talep dengesi ve gerçekleşen işlemlere ilişkin istatistikleri yayınlamak.

xii. Bakanlık vc Kurum tarafından talep edilen diğer raporları hazırlamak.

xiii. Piyasa izleme faaliyetleri neticesinde bir piyasa katılımcısının piyasanın düzenli işleyişini bozacak herhangi bir davranış sergilediğinin tespit edilmesi durumunda gerekli önlemleri almak ve Kunım?u bilgilendirmek, piyasa katılımcılarının davranışlarına ilişkin hazırlanan periyodik raporları Kurum?a sunmak.

(g) TEİAŞ tarafından işletilen organize toptan elektrik piyasalarına ilişkin mali uzlaştırma işlemleri ile birlikte diğer mali işlemleri yürütmek.

(h) Dengesizlik hesaplamalarına ilişkin mali uzlaştırma işlemleri ile birlikte gerekli diğer mali işlemleri yürütmek.

(i) TEİAŞ tarafından işletilen organize toptan elektrik piyasalarına ilişkin uzlaştırma, teminat ve ödeme işlemlerinin gerçekleştirilmesine yönelik olarak. Borsa İstanbul. İstanbul Takas ve Saklama Bankası A.Ş. TEİAŞ ve ilgili diğer taraflarla gerekli iletişimi sağlamak.

(j) Kurum tarafından Bakanlık ve Sermaye Piyasası Kurulu nun görüşü alınarak piyasa işletim lisansının tadil edilmesi şartıyla, doğal gaz vc emisyon piyasası işletim faaliyetleri dahil olmak üzere ancak bunlarla sınırlı olmaksızın kurulacak diğer enerji piyasalarının işletim faaliy etlerini yürütmek.

(k) Kurum ve Sermaye Piyasası Kurulu'nun görüşleri doğrultusunda Sermaye Piyasası Kanunu'nun 65 inci maddesi kapsamındaki anlaşmaları akdetmek.

(I) Şirket? in faaliyet konusu vc amacım gerçekleştirmesi için gerekli hizmetleri satın almak, taşınır ve taşınmaz mallan kiralamak, devralmak vc satın almak.

(m) Markalar, know-how, her türlü fikri vc sınai mülkiyet hakları edinmek ve üzerlerinde her türlü tasarrufta bulunmak.

(n) Kanuni sınırlamalar içerisinde kalmak kaydıyla, faaliyet konusunu ve amacını gerçekleştirmek iızere her çeşit teminatı sağlamak vc taşınmaz mallar üzerinde aracı olarak hareket etmemek koşuluy la her derece vc sırada ipotek ve rehin tesis etmek, bu ipotek ve rehinleri kaldırmak, her derece vc sırada üçüncü taraflarca kendi lehine tesis edilen ipotek ve rehinleri kabul etmek.

(o) Şirket'in faaliyet konusu ve amacını gerçekleştirmek amacıyla bankalardan u/un ve kısa vadeli krediler ve kefalet kredileri almak.

(p) Faaliyet konuları ile ilgili her türlü danışmanlık, eğitim, seminer ve kurs hizmetleri vermek, faaliyet konulan ile ilgili teşekküller ve kuruluşlar ile işbirliği yapmak ve bunlann faaliyetlerine iştirak etmek ve desteklemek, enerji piyasası faaliyetlerine yönelik mesleki eğitim kurumlan kurmak, işletmek, kendi çalışanlarına yönelik her türlü kültürel, sportif ve sosyal etkinlikler düzenlemek.

(q) Şirket'in faaliyet konusu ve amacını gerçekleştirmek üzere şirketler kurmak, şirketlere iştirak etmek, ortaklık veya işbirlikleri kurmak.

(r) İnsan kaynaklan kapasitesini geliştirmek üzere çalışanlarını yurtdışı lisans üstü eğitim programları ile süreli mesleki yurtdışı görevlerine göndermek,

(s) Mevzuatın izin, görev ve yetki verdiği diğer faaliyetlerde bulunmak."

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler