1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Equinor ikinci en büyük gaz satışını Almanya’ya gerçekleştirecek

Equinor ikinci en büyük gaz satışını Almanya’ya gerçekleştirecek

Equinor, Alman SEFE’ye 2034 yılına kadar yılda yaklaşık 10 milyar m3 doğal gaz sağlayacak. Ayrıca 2029 - 2060 arası dönemde devasa ölçekli, düşük karbonlu hidrojen tedarik etmeyi de planlıyor.

Equinor ikinci en büyük gaz satışını Almanya’ya gerçekleştirecek

Enerji Günlüğü - Norveç kamu enerji şirketi Equinor, Alman kamu şirketi SEFE’ye 2034 yılına kadar yılda yaklaşık 10 milyar m3 doğal gaz sağlayacak. Bu ise Equinor'un 1986'daki Troll gaz satış anlaşmasından sonra imzaladığı en büyük gaz satış anlaşması olacak.

Norveç devletine ait enerji devi Equinor yaptığı açıklamada, Almanya'nın devlete ait enerji şirketi Securing Energy for Europe (SEFE) ile doğal gaz tedariği ve büyük ölçekli hidrojen tedariği için uzun vadeli anlaşmalar imzaladığını duyurdu. Anlaşma, Equinor'un 1986'daki Troll gaz satış anlaşmasından sonra şirket olarak imzaladığı en büyük gaz satış anlaşması olma özelliği taşıyor.

Anlaşmaların bir parçası olarak Equinor, SEFE'ye yılda yaklaşık 10 milyar metreküp doğal gaz tedarik edecek. Bu miktar, Almanya'nın endüstriyel talebinin üçte birine denk geliyor. 

Anlaşma, 1 Ocak 2024 ile 2034 arasındaki dönemi kapsıyor ve piyasa fiyatlarına göre 5 yıl daha uzatılabilecek. 5 yıllık uzatma seçeneği, dönem boyunca toplam yaklaşık 29 milyar m3 için geçerli olacak.

2060 YILINA KADAR DÜŞÜK KARBONLU HİDROJEN TEDARİK EDECEK

Şirketler ayrıca, SEFE'nin 2029'dan başlayıp 2060'a kadar devam edecek şekilde Equinor'dan uzun vadeli devasa ölçekli, düşük karbonlu hidrojen almasına olanak tanıyan bağlayıcı olmayan bir niyet mektubu da imzaladı. SEFE'ye endüstriyel ölçekte düşük karbonlu hidrojen tedarikinin 2029'dan itibaren yılda 5 TWh'den başlaması ve 2050'den 2060'a kadar kademeli olarak yılda 40 TWh'ye çıkarılması planlanıyor. 

Equinor'un CEO'su Anders Opedal'ın açıklamada "Bu, Avrupa'nın uzun vadeli, güvenilir enerji tedariğine ve geniş ölçekte karbonsuzlaştırmaya yönelik uygulanabilir bir yola olan ihtiyacına bir yanıttır" dediği aktarıldı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler