1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Erbil, petrolün taşınması için Türkiye’ye stratejik ortaklık önerdi

Erbil, petrolün taşınması için Türkiye’ye stratejik ortaklık önerdi

Enerji Günlüğü – Kuzey Irak hükümeti, petrol kaynaklarının Avrupa’ya taşınabilmesi için Türkiye’ye stratejik ortaklık önerdi. Başbakan Tayyip...

Erbil, petrolün taşınması için Türkiye’ye stratejik ortaklık önerdi

Enerji Günlüğü – Kuzey Irak hükümeti, petrol kaynaklarının Avrupa’ya taşınabilmesi için Türkiye’ye stratejik ortaklık önerdi. Başbakan Tayyip Erdoğan ile Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani, Kuzey Irak-Türkiye enerji işbirliğini konuştu. Erdoğan ile Barzani'nin, yaklaşık iki saat süren kritik görüşmesinde siyasi ve diplomatik başlıkların ön planda olduğu, ancak yeni sınır kapıları ve enerjide işbirliği gibi konuların da gündeme geldiği öğrenildi. Erbil ile Bağdat'ın petrol ve doğalgaz gelirlerinin paylaşımı konusunda yaşadığı ihtilaf nedeniyle, Türkiye-Irak Boru Hattı'na Kuzey Irak'tan yapılan ihracat durdu. Bugün kamyonlarla devam eden petrol trafiğinin bir süre daha bu şekilde devam edeceği, yeni bir sınır kapısının da gerekli olabileceği vurgulanıyor.

Görüşmede, Bağdat ile ilişkilerin de gündeme geldiği belirtilirken, Erbil'in "stratejik ortaklık" önerdiği öğrenildi. İran ile Bağdat yakınlaşması sonucunda, Türkiye ile daha yakın işbirliğine yönelen Bölgesel Kürt Yönetimi, enerji konusunda da Türkiye ile geniş kapsamlı anlaşma yapmak, petrol ve doğalgaz kaynaklarını Türkiye kanalıyla Avrupa pazarlarına ulaştırmak istiyor. Türk yetkililer ise Kuzey Irak'ın petrol ve doğalgaz kaynaklarına kayıtsız kalmak istemediklerini vurguluyor.

Önceki ve Sonraki Haberler