1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Erden: Her yıl 3’er bin MW rüzgar ve güneş ihalesi yapılmalı

Erden: Her yıl 3’er bin MW rüzgar ve güneş ihalesi yapılmalı

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Türkiye enerji yatırımcısının yılda 3 bin MW rüzgar enerjisi yatırımını rahat rahat gerçekleştirebileceğini açıkladı.

Erden: Her yıl 3’er bin MW rüzgar ve güneş ihalesi yapılmalı

Enerji Günlüğü - TÜREB Başkanı İbrahim Erden, önümüzdeki 5 yıl içinde yılda 3’er bin MW rüzgar ve güneş enerjisi ihalesi yapılmasını önerdi. Sahaların özellikle kamu tarafından hazırlanıp ihale edilmesinin yatırımları hızlandıracağını kaydetti. 

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) yeni yönetimi, enerji sektöründe çalışan basın mensuplarıyla online bir sohbet toplantısında bir araya geldi. Toplantıda yeni yönetimin yol haritası ve gündemdeki konulara dair değerlendirmelerde bulunan TÜREB Başkanı İbrahim Erden, elektrik talebindeki artışa dikkat çekerek, enerji arz güvenliği açısından doğal gaz ithalatı bağımlılığından kurtulmak gerektiğini ifade etti. Elektrik fiyatlarındaki artışa dikkat çeken Erden, ivedilikle yenilenebilir enerji yatırımları yapılması gerektiğinin altını çizdi.

DAHA AGRESİF BİR İHALE ÖNERİSİ

Bugüne kadar yapılan ihale sisteminden çok daha hızlı ve belki agresif bir öneri getirdiklerini kaydeden Erden, bu önerilerini şu şekilde dile getirdi:

“Kapasite kısıtına takılmadan, Türkiye’de önümüzdeki üç ila beş sene yılda 3’er bin MW rüzgar güneş ve olabilecek ölçüde diğer teknolojiler ama hızlıca ihale edilmesini öneriyoruz. Kapasite kısıtının şu anda düşünülmesi değil, ihale edildikten sonra gerekiyorsa sorumluluğun yatırımcıdan beklenmesini; dolayısıyla 5 senelik bir vadede bunun yapılması durumunda da on beşer bin MW’lık, belki 30 bin MW’lık bir yenilenebilir gücünün hızlı bir şekilde devreye alınabileceğini öngörüyoruz”.  

“YATIRIMCI YILDA 3 GW RÜZGAR YATIRIMINI RAHAT RAHAT GERÇEKLEŞTİRİR”

Son yıllarda bir çok farklı nedenlerden dolayı yatırım iştahının biraz azaldığını ifade eden Erden, bununla birlikte bu yatırımın teknik olarak ve finansal olarak yapılabileceğini belirtti. Erden, “Türkiye enerji yatırımcısı yılda 3 GW rüzgar enerjisi yatırımını rahat rahat gerçekleştirir. Benzerini güneş ve diğer teknolojilerde de rahat rahat gerçekleştirir” dedi. 

Erden, 3 bin MW’lık rüzgar santrali yatırımının bugünkü maliyetinin 3 milyar euro olduğunu belirterek, bundan bir sene önceki maliyetiyle 2 milyar 400 bin euro civarı olduğunu kaydetti. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü/İstanbul

Önceki ve Sonraki Haberler