1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Erden: Rüzgarda 2026 sonrası ciddi bir sıçrama öngörüyoruz

Erden: Rüzgarda 2026 sonrası ciddi bir sıçrama öngörüyoruz

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, TÜREB olarak ülke gerçekleri doğrultusunda denizüstü (offshore) rüzgar kurulumu ve ekipman üretimlerini yapmaya odaklanacaklarını açıkladı.

Erden: Rüzgarda 2026 sonrası ciddi bir sıçrama öngörüyoruz

Enerji Günlüğü - TÜREB Başkanı İbrahim Erden, rüzgarda geçen yıl ve bu yılki düşük kurulum rakamlarının bir daha tekrarlanmayacağını ve yeni finansman olasılıklarının artmasıyla 2026 sonrası ciddi bir sıçrama yaşanacağını öngördüklerini belirtti.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) tarafından 7-8 Kasım 2023 tarihlerinde İstanbul’da yapılacak Türkiye Rüzgar Enerjisi Kongresi tanıtımı ve ayrıca İstanbul’un WindEurope 2026 Annual Event’e resmen aday olmasına dair basın sohbet toplantısı 12 Haziran 2023’de İstanbul Hilton Bomonti Hotel’de yapıldı. TÜREB Başkanı İbrahim Erden’in yanı sıra İstanbul Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İsmail Erkam Tüzgen ile İstanbul Kongre ve Ziyaretçi Bürosu Genel Müdürü Dr. Cemil Hakan Kılıç’ın konuşmacı olduğu toplantıda rüzgar sektöründe son dönemde yaşanan gelişmeler ve hem kamu hem de özel sektör tarafında alınan aksiyonlar değerlendirildi. 

“RÜZGAR KURULUM ORANLARININ YÜKSELMESİNİ BEKLİYORUZ”

Toplantıda değerlendirmelerde bulunan TÜREB Başkanı İbrahim Erden, 2023 yılının rüzgar enerjisi farkındalığını en üst seviyeye çıkarmak istedikleri bir yıl olacağına vurgu yaptı. Türkiye’de rüzgar sektöründe daha önce verilen kapasitelerin neredeyse tamamının gerçekleştirilmiş olması sebebiyle 2023’ün ilk 3 ayında yalnızca 55 MW’lık, son iki ayda ise 150 MW’lık yeni kurulum yapıldığını belirten Erden, hem finansman bulmakta küçük çaplı projelere göre daha fazla zorluk yaşayan YEKA’ların yavaş yavaş bu sorunu çözmeleri hem de kurulum yapmaya daha uygun olan mevsime girilmiş olması dolayısıyla yeni kurulum oranlarının yükselmesini beklediklerini belirtti. 

Erden, “Türkiye’de şu anda ön lisansını almış ve önümüzdeki aylarda alması beklenen yaklaşık 25 bin MW’lık yeni rüzgar kapasitesi mevcut ve bunların 3 yıl içerisinde proje geliştirme süreçlerini tamamlayarak sonraki yıllarda devreye girmeye başlayacağını öngörüyoruz. Yeni dönemde özellikle global ekonomik sorunların aşılması ile beraber yeni finansman olasılıklarının artmasını ve finansmanda hızlanmayı bekliyoruz. Kapasite artışları 2026 sonrası için de ciddi bir sıçrama ve sinerji yaratacak” dedi. 

“DENİZÜSTÜ KURULUM VE EKİPMAN ÜRETİMİNE ODAKLANACAĞIZ"

Erden, denizüstü (offshore) rüzgar konusunda da TÜREB olarak bir başkan yardımcılığı ihdas ettiklerini ve diğer başkan yardımcılıklarının yanında deniz üstünde de ellerinden geldiğince ülke gerçekleri doğrultusunda kurulum ve ekipman üretimlerini yapmaya odaklanacaklarına vurgu yaptı. 

Erden, “Bu konu bu sene ilk defa bir ulusal enerji strateji belgesine de girdi bu çok önemli. Ek olarak depolama büyümede önemli bir rol oynayacak. Biz TÜREB olarak TÜREK gibi, WindEurope 2026 adaylığı gibi çeşitli enstrümanlarla ve yaptığımız yoğun çalışmalarla hedeflerimize ulaşmak için çalışmaya devam edeceğiz. Seçim öncesi yayınladığımız strateji belgesini de takip ederek rüzgarın ‘stratejik sektör’ ilan edilmesi yönündeki çalışmalarımızı da sürdüreceğiz.  2023, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının başladığı yıl rüzgarı en üst seviyede vurguladığımız bir yıl olacak. Yıllar önce hafif bir esintiyle başlayan bir sektörün nasıl güçlü bir fırtınaya dönüşerek devam edeceğini göstermek istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

Sabiha KÖTEK - İstanbul

Önceki ve Sonraki Haberler