1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Erden: Türkiye rüzgarda 150 bin MW’lık kurulu güce erişebilir

Erden: Türkiye rüzgarda 150 bin MW’lık kurulu güce erişebilir

TÜREB Başkanı İbrahim Erden, Türkiye’nin denizüstü potansiyelini de değerlendirerek 2053 yılında 100 bin MW kurulu güç hedefine ulaşabileceğini belirterek daha agresif hedefler belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Erden: Türkiye rüzgarda 150 bin MW’lık kurulu güce erişebilir

Enerji Günlüğü - TÜREB Başkanı İbrahim Erden, mevcut teknolojik altyapıyla Türkiye’nin 2053 yılına kadar denizüstü ve karada 150 bin MW’lık kurulu rüzgar gücüne erişebileceğini açıkladı.

Sabancı Üniversitesi İstanbul Uluslararası Enerji ve İklim Merkezi (IICEC) tarafından düzenlenen “Sürdürülebilir Gelecek için Yenilenebilir Enerji Fırsatları” online webinarında değerlendirmelerde bulunan Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Erden, Türkiye’nin 2009 yılında 2023 yılı için rüzgarda 20 bin MW hedefi koyduğunu hatırlatarak böylesi hedefler koymanın gerçekte oldukça önemli olduğunu ve bu hedeflerin yatırımcılar açısından yol gösterici olduğunu kaydetti. Erden, çeşitli çalışmalarla 2053 yılına kadar Türkiye’de 80 bin MW ila 100 bin MW arasında kurulum yapılabileceğinin öngörüldüğünü ifade ederek, “Biz bu hedefin gerçekleştirilebileceğine inanıyoruz. Türkiye bizim çalışmalarımızda da Enerji Bakanlığı çalışmalarında da mevcut teknolojik altyapıyla denizüstü ve karada 150 bin MW’lık kurulu güce erişebilir görünüyor” dedi. 

“MÜTHİŞ FIRSATLAR ELDE EDECEĞİMİZİ DÜŞÜNÜYORUM”

Avrupa ve ABD’nin rüzgar enerjisinde çok büyük hedefler belirlediğini belirten Erden, “Biz de bu hedeflerle paralel bir şekilde kendi hedeflerimizi koymalıyız. Neden 100 bin MW olmasın? Neden 15 MW’lık türbinlerle ya da offshoreda 20 MW’lık türbinlerle santraller kurup bunu kolaylaştıracak unsurlardan faydalanmayalım? Bu çok önemli olacak, bu hedefleri koyarsak, globalleşmeden glokalleşmeye kayan dünya rekabetinde tedarik zincirinde de yatırım çekmede de belki yetiştirdiğimiz ya da yetiştireceğimiz insan gücünü de bu sektörün hizmetine sunmada müthiş fırsatlar elde edeceğimizi düşünüyorum” dedi. 

"TÜRKİYE ZATEN BU HEDEFE ULAŞMIŞ”

Teknolojik gelişmeyle rüzgar türbini kapasitelerinin her geçen gün arttığına dikkat çeken Erden, “Türkiye’nin 2020 yılında gerçekleştirdiği kurulu gücü 1800 MW. Ortalama 4 MW’lık türbin varsaysanız 400’den fazla türbin kurulmuş. Yarın 8 MW yapsanız 3000 MW yapıyor. Yani bir yılda zaten bunu yapmış bu ülke” ifadesini kullandı. 

“YENİLENEBİLİR YATIRIMINA FİNANSMAN BULUNAMAMASINI TAHAYYÜL EDEMİYORUM”

Burada yatırım maliyeti fazla olacağı için finansmanın çözümlenmesi gerektiğini belirten Erden, “Bir yenilenebilir yatırımına finansman sağlanamamasını tahayyül edemiyorum” dedi. 

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

Önceki ve Sonraki Haberler