1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Erden: Yenilenebilirin risk yönetimindeki önemi ön plana çıkıyor

Erden: Yenilenebilirin risk yönetimindeki önemi ön plana çıkıyor

TÜREB YK üyesi İbrahim Erden, koronavirüs salgını nedeniyle yenilenebilir enerji yatırımlarının ne kadar önemli bir risk yönetimi unsuru olduğunun daha çok ortaya çıkmaya başladığını söyledi.

Erden: Yenilenebilirin risk yönetimindeki önemi ön plana çıkıyor

Enerji Günlüğü - TÜREB YK üyesi İbrahim Erden, koronavirüs salgını nedeniyle yenilenebilir enerji yatırımlarının ne kadar önemli bir risk yönetimi unsuru olduğunun daha çok ortaya çıkmaya başladığını söyledi.

Türkiye Rüzgar Enerjisi Birliği (TÜREB) Yönetim Kurulu üyesi ve Kalyon Enerji Genel Müdür Yardımcısı İbrahim Erden, son bir-birbuçuk ayda koronavirüs salgını nedeniyle dünyada ve özellikle de enerjide bir risk yönetiminin çok fazla ön plana çıktığını belirterek, yenilenebilir enerjinin bu alanda artan önemine dikkat çekti. 2019 yılı verilerini kapsayan Türkiye Rüzgar Enerjisi İstatistik Raporu’nun koronavirüs salgınının sektöre olası etkileriyle birlikte açıklandığı online toplantıda değerlendirmelerde bulunan Erden, virüs salgınının ekonomiye olumsuz yansımaları olduğunu ve bunun  geçici bir sorun olarak kalmasını umduğunu kaydederek, bir daha böyle sorun olduğunda buna hazır olmanın önemli olduğunu ifade etti.

VİRÜS DIŞINDA DAHA UZUN VADELİ SORUNLARIMIZ VAR

Küresel ısınma, emisyon gibi daha uzun vadeli sorunlarımızın olduğuna vurgu yapan Erden, “Geçtiğimiz 20 yılda yapılan yenilenebilir enerji yatırımlarının aslında risk yönetimi açısından ne kadar önemli olduğu şimdi daha çok vurgulanmaya başladı. Enerji ihtiyacımızı büyük ve merkezi yapılar dışında artan yenilenebilir enerji tesisleriyle karşılamaya başladık. Bu tip bir pandeminin daha yaygın olması durumunda bazı ülkelerde  daha yaygın olan rüzgar, güneş ve diğer yenilenebilir enerji yatırımlarının aslında ne kadar önemli bir risk yönetimi unsuru olduğu daha çok ortaya çıkmaya başladı. Bu çerçevede risk yönetimi bu tip sorunlarla gelecekte karşılaşmaya hazır olmak açısından bize daha çok yenilenebilir enerjinin yapılması, daha çok dağıtık enerji üretim yapılarının yapılması olarak önplana çıkacak. Daha fazla iletim ve dağıtım altyapısına yatırım yapmak ve bu sayede daha çok yenilenebilir enerji yatırımını sistemin içersinde kabul etmek için hazır olmamızı gerektirecek. Bu açıdan önümüzdeki dönemde Türkiye’de rüzgar güneş, hatta batarya, hidrojen ve daha fazla dijitalleşmenin ön plana çıkacağını görüyoruz. Bunlar önümüzdeki dönemde geçmiş teknolojiler ve tesisler üzerinden gidemeyecek. Sistemler ve altyapıların sürdürülebilirliğinin sağlanması için bu yenilenebilir yatırımlarının devam edeceği ve yedekli bir şekilde yapılması devam etmek zorunda olacak” dedi. 

YENİLENEBİLİR YATIRIMLARI BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURMAYI SAĞLAYACAK

Erden, yenilenebilir enerjiye yapılacak yatırımların, bundan sonra hem ülkeler hem de insanlar için bir taşla iki kuş vurmayı sağlayacağını belirtti. Bu yatırımlarla ciddi bir şekilde kesintiye uğrayan ekonomik aktivitenin kolayca hızlanacağını belirten Erden, ayrıca bu yatırımların uzun dönemde hedefimiz ve asıl sorunumuz olan küresel ısınma, emisyon artışına ve enerji dönüşümüne katkıda bulunacağını ifade etti.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü

 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler