1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Erdoğan: Başkentgaz ihalesini onaylamayabiliriz

Erdoğan: Başkentgaz ihalesini onaylamayabiliriz

Enerji Günlüğü - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Torunlar Gıda'nın kazandığı Başkentgaz özelleştirme ihalesiyle, Koç ve Ülker Gruplarının da ortağı...

Erdoğan: Başkentgaz ihalesini onaylamayabiliriz

Enerji Günlüğü - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Torunlar Gıda'nın kazandığı Başkentgaz özelleştirme ihalesiyle, Koç ve Ülker Gruplarının da ortağı bulunduğu konsorsiyumun kazandığı otoyol özelleştirme ihalelerinin onaylanmayabileceğini söyledi.

Başbakan Erdoğan, HaberTürk televizyonunda Fatih Altaylı'nın sorularını cevaplarken, Türkiye'nin kredi notunun düşüklüğünden yakındı. Derecelendirme kuruluşları düşük not verse de uluslararası yatırımcıların, girişimcilerin "gerçeği bildiğini" vurguladı. Erdoğan şöyle konuştu:

"Girişimci gerçeği biliyor: Türkiye, güvenilir... Kredi kuruluşları itibar kaybına başladı. Biz çekiliyoruz dedik. Fitch ile anlaşma yaptık. Öbürü eskiden parayla yapıyordu, parasız yapacak bir yerleri bilgilendirecek. Ama ondan hizmet alan girişimci, anlaşmamız olmadığı bilindiğinden, para almadığı için tezvirat yapıyor diyecek."

Türkiye'de ekonomi yönetiminin Körfez ülkelerinde de batı ülkelerinde de tanıtımlar yaptığını hatırlatan Erdoğan, "Mesela bizim SKUK diye başlattığımız süreç, çok farklı bir süreç. Çok ciddi fonlar buraya gelmeye başlayacak. Bunların gelişi arkadan diğerlerini de çekecek" diye konuştu.

1.5'İ BULMUŞKEN 1.1'E NİYE VERDİN DERLER

Son yapılan özelleştirmelerdeki hareketlenmelerin biraz da bu çalışmalardan kaynaklandığını anlatan Erdoğan şunları söyledi:

"Ama buna rağmen biz bu özelleştirmeleri bile iptal edeceğiz. İşimize gelmiyor. diyelim ki Otoyol meselesi. Köprüler otoyollar meselesini tekrar masaya yatıracağız. Daha yüksek beklentimiz var. Bunu karşılamıyor. Çünkü biz buradan zaten ciddi bir para kazanıyoruz. Birilerinin çok daha kazanmasını değil, milletimin, ülkemin kazanmasını istiyorum. Bunun taksitlendirme peşin seçenekleri var. Öyle de olsa bir defa burada karlılık olayını milletimizin lehine düşünmek zorundayız. Bu noktada arkadaşlarımla da değerlendirmesini yaptık. (Biz sıkıştık, paraya ihtiyacımız var ve bunu yapalım...) Yok öyle bir şey. Türkiye o noktada değil. Türkiye malının kıymetini bilen bir ülke. Başkentgaz mesela Biz 1.5'i yakalamışız. Yatırımcı ödemediği için teminatı gitti. Ama şimdi yeni gelen 1.1 ile geliyor. Şimdi nasıl Türkiye bu kadar güçlü noktadayken, enerjide bu kadar güçlü bir yere gelmişken nasıl bu fiyata veriyorsun diye sormazlar mı?"

DEVİR İÇİN ÖYK ONAYI GEREKİYOR

Başkentgaz özelleştirme ihalesi sonucunun kesinleşmesi ve şirketin en yüksek teklifi veren Torunlar'a devredilebilmesi için Özelleştirme Yüksek Kurulu'nda onaylanması gerekiyor.Babakan Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığını yürüttüğü Özelleştirme Yüksek Kurulu'nda Ali Babacan, Erdoğan Bayraktar, Mehmet Şimşek ve Binali Yıldırım yer alıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler