1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Erdoğan: Enerji alanındaki birinci ortağımız Rusya

Erdoğan: Enerji alanındaki birinci ortağımız Rusya

Enerji Günlüğü - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya temasları sırasında düzenlediği basın toplantısında “Enerji Alanında Bizim Birinci Derecede...

Erdoğan: Enerji alanındaki birinci ortağımız Rusya

Enerji Günlüğü - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Rusya temasları sırasında düzenlediği basın toplantısında “Enerji Alanında Bizim Birinci Derecede Ortağımız Rusya” dedi.

Başbakan Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin, St. Petersburg Konstantinovski Sarayı'nda düzenlenen Türkiye-Rusya 4. Üst Düzeyli Stratejik Konsey toplantısının ardından, mutabık kalınan anlaşmalarının imza törenine katıldı ve ortak basın toplantısı düzenledi.

Türkiye ve Rusya ilişkilerinde her alanda büyük gelişmeler yaşandığını, ikili ilişkilerin tüm alanlarda bir yıl öncesine göre çok daha güçlenerek geliştiğini anlatan Erdoğan, gelecekte mevcut durumun üzerine ne ilave edebiliriz, ilişkileri daha etkin hale nasıl getirebiliriz gibi konuları değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi.

“DIŞ TİCARET HACMİ 35 MİLYAR DOLAR’A YAKLAŞTI”

Erdoğan, 2012 yılında iki ülke arasındaki dış ticaret hacminin 35 milyar dolara yaklaştığını, 2013 yılının Eylül ayına kadar bu rakamın biraz düşüşe geçtiğini belirterek, "Her iki ülkede siyasi irade, hedef olarak 2020’de 100 milyar dolarlık belirlemiş bulunuyor. Farklı alanlarda atacağımız adımlarla bunu yakalamada önümüzde engel göremiyorum" dedi.

Erdoğan, Türk müteahhit firmalarının Rusya'da iftihar edilebilecek birçok yatırıma, projeye imza attığını ve şu ana kadar Türk yatırımcıların bu ülkedeki yatırımlarının 50 milyar dolara ulaştığına işaret etti.

“ENERJİ ALANINDA BİZİM BİRİNCİ DERECEDE ORTAĞIMIZ RUSYA"

Enerji alanındaki işbirliğinin de Rusya ile ilişkilerde önemli yer tuttuğunu anlatan Erdoğan, Türkiye'nin ilk nükleer enerji santralini Rusya ile ortak yaptığını, bunun 20 miyar dolarlık bir yatırım olduğunu söyledi. Bu konunun tüm teknik yönleriyle bakanlar başkanlığındaki heyet tarafından görüşüldüğünü belirten Erdoğan, "Enerji alanında bizim birinci derecede ortağımız Rusya" dedi.

İMZALANAN ANLAŞMALAR

Törende Türkiye ve Rusya arasında enerji şirketleri tarafından elektrik üretim konusundaki mutabakat zaptı, Rusya Güç Makinaları Anonim Şirketi ile Türkiye ERK İnşaat ve Makina Şirketi arasındaki stratejik işbirliği anlaşması ve Türkiye – Rusya arasında basitleştirilmiş gümrük ticaret hattının genişletilmesine yönelik anlaşmalar da imzalandı. 

Önceki ve Sonraki Haberler