1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Erdoğan: Nabucco, gaz tedariki sorununu halletmeli

Erdoğan: Nabucco, gaz tedariki sorununu halletmeli

Enerji Günlüğü - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hazar gazını Avrupa'ya taşımak üzere geliştirilen Nabucco Gaz Boru Hattı Projesi'nin, hattan taşınacak...

Erdoğan: Nabucco, gaz tedariki sorununu halletmeli

Enerji Günlüğü - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Hazar gazını Avrupa'ya taşımak üzere geliştirilen Nabucco Gaz Boru Hattı Projesi'nin, hattan taşınacak doğalgazın tedariki sorununu aşması gerektiğini söyledi. Erdoğan, Macaristan ziyareti kapsamında evsahibi ülkenin başbakanı Victor Urban'la görüştü. Başbakan Erdoğan, Urban ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, iki ülkenin enerji ortaklığı oluşturmadaki kararlılığını çok önemli bir adım olarak nitelendirdi. Avrupa'nın doğalgazda Rusya'ya bağımlılığını azalma hedefiyle geliştirilen Nabucco Boru Hattı Projesi'ne de değinen Başbakan Erdoğan "Biz Batı Nabucco'da ortağız. Fakat Nabucco, şu ana kadar beklenen heyecanı meydana getirememiştir. AB yönetiminin bu noktayı ele alması gerekir" dedi.

30 MİLYAR M3 GAZI BULUN

Türkiye'nin transit bir ülke olduğunu ve projeye her türlü desteği vermeye hazır olduğunu aktaran Erdoğan, "Bizim açımızdan bir sıkıntı yok. Ama tedarik noktasında Nabucco yönetiminin bunu çözmesi lazım. Bu da hedef olarak yılda 30 milyar metreküptür. Bu henüz tedarik edilememiştir. Tüketici noktasında zaten bir sıkıntı yok" diye konuştu.

TAP VE NABUCCO REKABETİ

Nabucco Projesi, taşınacak gazın tedariki meselesini uzun bir süre aşamayınca Türkiye ile Azerbaycan'ın gündeme getirdiği TANAP Projesi'nin ardından Nabucco küçülmüştü. Türkiye'nin batı sınırından Avusturya'ya uzanacak şekilde kısaltılan projenin adı Nabucco West (Batı Nabucco) olarak değişmişti. Şimdi Nabucco West, Türkiye-Azerbaycan ortaklığıyla geliştirilen TANAP'la Türkiye'nin batı sınırına ulaştırılacak gazın, Avrupa içlerine taşınması konusundaki seçeneklerden biri konumunda. Bu konudaki bir diğer seçenek ise Trans Adriyatik Gaz Boru Hattı (TAP) olarak görülüyor. Şimdi hem TAP hem de Nabucco West, Şah Deniz II sahasından çıkarılacak gazın Avrupa'ya taşınmasında tercih edilmesi konusunda Şah Deniz II Konsorsiyumu ortaklarını ikna etmeye çalışıyor.

NABUCCO ORTAKLARI "AYRILMA"YI DÜŞÜNÜYOR

Nabucco konsorsiyumu üyeleri arasında Avusturyalı OMV, Macar MOL, Bulgaristan'dan BEH, Romen Transgaz ve BOTAŞ yer alıyor. Alman enerji şirketi RWE, Nabucco konsorsiyumundan bir süre önce çekilmişti. Macar Şirket'in de çekilmek istediği yönünde haberler yayınlanmış ancak bu konuda bir netlik ortaya çıkmamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler