1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Erdoğan: TANAP ile enerjide çatışmayı değil işbirliğini ortaya koyduk

Erdoğan: TANAP ile enerjide çatışmayı değil işbirliğini ortaya koyduk

Enerji Günlüğü - Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TANAP ile enerjide çatışmanın değil işbirliğinin ortaya konduğuna dikkat...

Erdoğan: TANAP ile enerjide çatışmayı değil işbirliğini ortaya koyduk

Enerji Günlüğü - Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TANAP ile enerjide çatışmanın değil işbirliğinin ortaya konduğuna dikkat çekti.

 Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi’nin (TANAP) açılışında konuşan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TANAP’ın enerjide çatışmayı değil işbirliğini ortaya çıkardığını belirtti.

Projenin tarihinden önce hayata geçirilmesinde emeği olanları tebrik eden Erdoğan, üretici, transit, tüketici ülkeler ve projedeki şirketlerin arasındaki uyumun projenin sürecini hızlandırdığını ifade etti. Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti, “TANAP ile Hazar Gazı ilk kez Avrupa’ya ulaşmış olacak. Hazar Havzası’ndaki kaynakların Avrupa’ya taşınma fikri yeni değil ve daha önce Bakü Tiflis Ceyhan (BTC) ham petrol boru hattının inşası ile başladık. Asrın projesi olan Bakü Tiflis Ceyhan daha sonraki çalışmaların öncüsü oldu. İşbirliğimiz enerjiyle de sınırlı kalmadı ve ulaştırma alanında Bakü Tiflis Kars demir yolu projesinin açılışını da değerli kardeşim ile gerçekleştirdik. TANAP ortak vizyonumuzun en son meyvesidir ve piyasalarda yaşanan değişime cevap veren TANAP önümüzdeki yıllarda devreye alacağımız yeni projelerin habercisidir. Bin 850 km uzunluğuyla Türkiye, Avrupa ve Ortadoğu’nun en uzun boru hattı. Projenin başlangıç kapasitesi yıllık 16 milyar metreküp olacak ve 6 milyar metreküpünü Türkiye kullanacak. 10 metreküpü ise Avrupa’ya akacak. Talebe bağlı olarak önce 22 milyar metreküp sonra da 31 milyar metreküpe ulaşacak. Yunanistan’a ilk gazı Haziran sonuna doğru gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”

TANAP İLE 10 BİN KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANDI

Yatırım döneminde boru hattı güzergahında 20 ilde 10 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam oluşturulduğunu anlatan Erdoğan, “Başta Kobilerle çok kişiye yeni iş imkanları sağladık. Ülkemiz bölgesel enerji hatlarının merkezi yani hub olma konusuna TANAP ile bir adım daha yaklaştı. TANAP ekonomik istikrarın bir ürünüdür. Kısa sürede hayata geçmesinde Türkiye’nin son 16 yılda sağladığı siyasi ve ekonomik istikrarın çok önemli bir rolü var. Enerji alanında arz güvenliğini sağlamak ve kendi kaynaklarımızı kullanmak için ciddi yatırım yaptık. Milli Enerji ve Maden Politikamızı ortaya koyarak ülkemizin güvenli bir liman olduğunu gösterdik. İki adet yüzer LNG tesisi ve karadaki LNG depolama tesisleri ile LNG’den doğalgaz sağlama kapasitesini 36 milyon metreküpten 113 milyon metreküpe çıkardık. Yerli ve milli ilk sondaj gemimiz olan Fatih’i Akdeniz’e uğurladık. Elektrik enerjisinde kurulu gücümüzü 31 bin MW’tan 81 MW’a yükselttik. Yenilenebilir enerjide kurulu gücümüzü 12 bin MW’tan 40 bin MW’a getirdik. Rüzgar, jeotermal önemli enerji kaynaklarını etkin hale getirdik. Akkuyu ve Sinop nükleer santrallerini önümüzdeki yıllarda etap etap devreye alacağız.  

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler