1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Erdoğdu: Botaş indirimi tüketiciye yansıtmadı, vergi şampiyonu oldu

Erdoğdu: Botaş indirimi tüketiciye yansıtmadı, vergi şampiyonu oldu

Enerji Günlüğü - CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Botaş'ın doğal gaz indirimlerini tüketiciye yansıtmayarak fahiş karlar elde ettiğini ve geçen...

Erdoğdu: Botaş indirimi tüketiciye yansıtmadı, vergi şampiyonu oldu

Enerji Günlüğü - CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, Botaş'ın doğal gaz indirimlerini tüketiciye yansıtmayarak fahiş karlar elde ettiğini ve geçen yıl kurumlar vergisi rekortmeni olduğunu açıkladı.

İsmi açıklanmayan 2016 Kurumlar vergisi şampiyonu Botaş çıktı. CHP Genel Başkan Yardımcısı İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, petrol fiyatlarına bağlı olarak 2014 yılından bu yana BOTAŞ'ın ithal ettiği doğal gaz fiyatlarında ciddi oranda indirime gidilmesine rağmen BOTAŞ'ın bu indirimi yurtiçi tüketiciye yansıtmadığını belirterek, 2016 yılı karının 6,9 Milyar TL’ye yükseldiğini ve tahakkuk eden 1,9 Milyar TL’lik kurumlar vergisi tutarı ile BOTAŞ'ın 2016 yılının Kurumlar Vergisi şampiyonu olduğunu kaydetti. 

TÜRKİYE EKONOMİSİNE VERDİĞİ ZARAR DAHA VAHİM

Erdoğdu konuya ilişkin yaptığı yazılı açıklamada, "Maliyet kalemlerindeki olumlu gelişmeleri fiyatına yansıtmayan BOTAŞ üretene de, tüketene de eziyet etmektedir. BOTAŞ’ı doğalgaz fiyatını olması gerekenden çok daha az indirmesi nedeniyle Ekim 2016’dan bugüne kadar konutlarda doğalgaz faturası toplamda 460 TL daha pahalıya gelmiştir. Türkiye’de elektriğin % 36’sının doğalgazla çalışan santrallerde üretildiği, sanayinin elektrik tüketimindeki payının % 50’ye yakın olduğu ve bu iki sektörün toplam doğalgaz tüketiminin % 73’ünü temsil ettiği gerçeği de göz önünde tutulacak olursa BOTAŞ’ın doğalgaz fiyatlarını yeteri kadar düşürmemesinin Türkiye ekonomisine verdiği zarar daha da vahim bir boyuta ulaşmaktadır. " dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler