1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Ergaz: Akaryakıtta rekabet sağlanmalı ÖTV düşürülmeli

Ergaz: Akaryakıtta rekabet sağlanmalı ÖTV düşürülmeli

Enerji Günlüğü - Akaryakıt ve LPG sektörünün genç oyuncularından Ergaz'ın Genel Müdürü Ebubekir Yağız, hükümetin sektörde yasalara, kurallara...

Ergaz: Akaryakıtta rekabet sağlanmalı ÖTV düşürülmeli

Enerji Günlüğü - Akaryakıt ve LPG sektörünün genç oyuncularından Ergaz'ın Genel Müdürü Ebubekir Yağız, hükümetin sektörde yasalara, kurallara uygun rekabeti sağlaması gerektiğini söyledi. Yağız "Akaryakıtta KDV kademeli olarak azaltılmalı" dedi. 

Ergaz Genel Müdürü Ebubekir Yağız, Erzurum’da, Ergaz’ın akaryakıt sektöründeki markası Bluepet’in tanıtım ve iftar yemeği toplantısında akaryakıt sektörünü değerlendirdi. Son beş yılda yüzde 70 artan araç sayısının hala büyümeye devam ettiğini hatırlatan Yağız, "Yalnız ne hikmetse resmi kayıtlarda akaryakıt tüketimi aynı şekilde artmıyor" dedi.

BU ARAÇLAR SU MU YAKIYOR?

"Yani Hoca Nasreddin’in kedi ve et fıkrasında olduğu gibi. Ya bu araç sayısı yanlış, ya da bu araçlar yakıt kullanmıyor" diyen Yağız, "Teknoloji çok ileri gitti de biz mi bilmiyoruz, araçlar su mu yakıyor" diye sordu. Araç sayısı artarken, akaryakıt satış miktarının aynı şekilde artmamasının bir tek açıklaması olabileceğini belirten Yağız, "Türkiye’de kaçak akaryakıt var. Bunu kontrol edemezseniz, alın teriyle bu işi yapanlara büyük haksızlık etmiş olursunuz" dedi.

DENİZ TİCARETİ KONTROL DIŞI

Hükümetin geçmiş yıllarda iyi niyetle yaptığı deniz ticaretini teşvik amaçlı ÖTV düzenlemesinin bugün kontrol dışına çıktığını ifade eden Ebubekir Yağız şöyle konuştu:

"Deniz yoluyla yapılan akaryakıt ithalatı otomasyon marifetiyle kontrol altına alınmalı. Deniz araçlarına satışı yapılan akaryakıtttaki ÖTV oranı ve işleyişi, aynen LPG’deki aerosol uygulaması gibi olursa bu sorun kökünden çözülmüş olur."

ÖTV ORANI KADEMELİ ŞEKİLDE DÜŞMELİ

Dünyanın en pahalı benzinini satmaktan kendilerinin de mutlu olmadığını ifade eden Ebubekir Yağız şu görüşleri dile getirdi:

"Cesur bir kararla akaryakıttaki yarıya yaklaşan ÖTV oranı kademeli olarak indirilmeli. Bundan korkulmasın, emin olun ki kayıp ve kaçak böyle biter, maliyenin kasasına satış miktarıyla orantılı daha fazla gelir girer. Bunu bir denesinler. Tabi ki bu süreçte kayıp ve kaçakları önleyici cezalar da en acımasız sekilde uygulanmaya devam edilmelidir."

BİLİNÇLİ TÜKETİCİ VE BAYİ

Bluepet’in her yönüyle milli bir marka olduğu vurgusunu yapan Ebubekir Yağız, "Sembolümüz kartalı 2300 yıllık Türk tarihinden aldık. Ayrıca amblemimizde yer alan ay yıldız yine gücümüze güç katıyor. Rengimizin kırmızısını bayrağımızdan, mavisini enerjiden alıyoruz" dedi.

Çok uluslu şirketler içinde yerli bir marka yaptıklarını dile getiren Ebubekir Yağız, "Bilinçli bir bayi ve tüketici oluşturma çabası içerisindeyiz. Reklamla baskı altında tutulan tüketici, agresif satış politikalarıyla bunalan bayi için artık Bluepet var. Onlarla aynı dili konuşan bir marka" şeklinde konuştu.

70'E YAKIN BAYİLİK BAŞVURUSU

Yılbaşından bu yana 70’e yakın bayilik başvurusu aldıklarını ve bu konuda çok seçici davrandıklarını belirten Ebubekir Yağız, "Bizim için güven esastır. Yaptığımız incelemelerde geçmiş dönemde kaçak işlerine girmiş bayi adaylarının başvurusunu çok kârlı bile olsa kabul etmiyoruz. Bluepet, çalışkan ve dürüst bayilerle işbirliği yapacak" dedi. Bayilere Bluepet olarak çok özel teklifler sunduklarını belirten Yağız, "Kâr marjları başta olmak üzere, Ergaz Otogaz avantajları, LED istasyon aydınlatmasıyla giderlerin düşürülmesi, ürün geliştirme, işletmeye operasyon desteği, tanıtım katkısıyla bayimizin daima yanında olacağız" diye konuştu.

HALKA AÇIK BİR ŞİRKET

1978 yılında Erzurum’da kurulan ve 736 ortağı bulunması nedeniyle halka açık bir şirket olan Ergaz'ın ana faaliyet alanı LPG dağıtım ve satışı. 1978’de ilk tüpü dolduran Ergaz, bu yıl Bluepet markasıyla akaryakıt sektörüne de adım attı. Türkiye’nin ilk 500 sanayi şirketi arasında yer alan Ergaz, 2012 yılı itibariyle 153 milyon cirosu, 40 bin ton LPG satışı, 270 çalışanıyla faaliyet gösteriyor ve 3 bin kişilik dolaylı istihdam yaratıyor. 81 ilde 105 lisanslı bayisiyle otogaz hizmeti, Ergaz tabelasıyla tüm Türkiye’de 480 bayisinde tüp gaz hizmeti ve dökme LPG hizmeti veriyor.

Önceki ve Sonraki Haberler