1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Ergünler, Manavgat Çayı’nda HES kuracak

Ergünler, Manavgat Çayı’nda HES kuracak

Ergünler, 935 milyon liradan fazla yatırımla Antalya’da hidroelektrik santral kuracak. Manavgat Çayı üzerine kurulacak santralin kurulu gücü 104,14 MW olarak planlanıyor.

Ergünler, Manavgat Çayı’nda HES kuracak

Enerji Günlüğü - Antalya’da Manavgat Çayı üzerinde 104,14 MW kurulu gücünde Sinanhoca Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurulacak. 

Antalya İli, Manavgat ve İbradı İlçe sınırları içindeki Manavgat Çayı üzerinde Sinanhoca Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) kurulması planlanıyor. B. Ergünler Yol Yapı İnşaat şirketi tarafından planlanan projede ayrıca malzeme temin edilebilmesi için mobil Kırma Eleme Tesisi ve mobil Beton santrali kurulacak. Projenin değeri 935,3 milyon TL olarak hesaplanıyor. 

ÇALIŞMALAR İKİ AŞAMALI YÜRÜTÜLECEK

2 kademeli olarak planlanan projenin ilk kademesinde Manavgat Çayı'nın 249 metre dere yatağı kotunda ve 273 metre MSS kotunda, radyal kapaklı dolu gövdeli beton tipte inşa edilecek regülatör ile çevrilecek sular 248 metre kuyuruksuyu kotunda regülatör önüne inşaa edilecek etek santralde enerjisi alınarak tekrar yatağa bırakılacak. Böylece ortalama toplam 104,450 GWh/yıl enerji üretilecek. 

2. kademesi ise 200 metre dere yatağına kotuna projelendirilecek olan SSB tipinde baraj ile 248 metre MSS kotundan su alma yapısı ile alınan sular yaklaşık 850 metre cebri boru vasıtasıyla ile Oymapınar baraj gölü üzerinde yer alan ve kuyruk suyu kotu 185 metre olan santrale düşürülmesi esasına dayanıyor. Bu aşamada ortalama toplam 309,750 GWh/yıl enerji üretilecek. 

Her iki kademede projenin toplam kurulu gücü 104,140 MWe ve ortalama toplam enerji üretimi 414,200 GWh/yıl olarak öngörülüyor. 

Sinanhoca Barajı ve HES’te senkron generatörlerden üretilen enerji, ünite transformatörleri vasıtası ile yükseltildikten sonra 154 kV kapalı şalt donanımına aktarılacak, buradan da 4 km mesafedeki Manavgat TM ile Seydişehir TM hattı 38. direğe bağlanacak.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler