1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ergüven: Enerjide rekabet için veri paylaşımı kritik

Ergüven: Enerjide rekabet için veri paylaşımı kritik

Enerji Günlüğü - Enerji Ticareti Derneği (ETD) Yönetim Kurulu Üyesi Birol Ergüven, sağlıklı bir elektrik piyasası için öngörülebilirliğe hizmet...

Ergüven: Enerjide rekabet için veri paylaşımı kritik

Enerji Günlüğü - Enerji Ticareti Derneği (ETD) Yönetim Kurulu Üyesi Birol Ergüven, sağlıklı bir elektrik piyasası için öngörülebilirliğe hizmet edecek sağlıklı bir veri paylaşım sistemi kurulması gerektiğini ifade etti. 

ICCI 2013’te Elektrik Enerjisi Toptan ve Perakende Satış oturumu yapıldı. Sektörel Fuarcılık tarafından düzenlenen ICCI 2013 - 19. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında Enerji Ticareti Derneği (ETD) tarafından “Elektrik Enerjisi Toptan ve Perakende Satış” başlıklı bir oturum düzenlendi. Oturum başkanlığını, ETD Yönetim Kurulu Üyesi Birol Ergüven’in yaptığı toplantıya, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlıgı Arz Güvenliği Daire Başkanı Abdulkadir Ongun, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Tarifeler Dairesi Başkanı Mehmet Ertürk, Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) Elektrik Piyasaları İşletme Dairesi Başkanı Nezir Ay, Rekabet Kurumu 1. Uygulama ve Denetleme Dairesi Koordinatörü Cengiz Soysal, EnerjiSA Elektrik Enerjisi Toptan Satış AŞ Satış Direktörü Gürkan Cankurt, Turcas Enerji Holding AŞ Elektrik ve Gaz Grup Direktörü Arkın Akbay katıldı.

ELEKTRİKTE REKABET ÖNEMLİ

ETD Yönetim Kurulu Üyesi Birol Ergüven yaptığı konuşmada dağıtım şirketlerinin özelleştirme ihalelerinin tamamlandığını hatırlattı. Burulardaki işletmelerin, dağıtım ve perakende satış şirketi olarak ayrıştırıldığına da işaret eden Ergüven, rekabetin herkes için eşit şartlarda gerçekleşmesi gerektiğini vurguladı. Ergüven şöyle dedi:

"Tüketici açısından fırsatların yaratılması gerekiyor. Asıl amaç tüketiciye uygun koşullarda ucuz enerji sağlamak. Bunu sağlayan şirketler toptan satış şirketleri olmuştur. Bu rekabet sayesinde, dağıtım şirketlerinin perakende yapısı, bazı serbest tüketicilerine dahi indirimli daha ucuz enerji sağlamaya başladı. Özetle, biz yaratılan bu rekabet ortamını önemsiyoruz. Daha da genişletilmesinden yanayız."

SAYAÇ OKUMA KONUSUNA DİKKAT

TEİAŞ Elektrik Piyasaları İşletme Dairesi Başkanı Nezir Ay ise konuşmasında sayaç değerlerinin uzlaştırmanın olmazsa olmaz bileşeni olduğunu ve ilk 4 günde yönetmeliğe göre okunması gereken sayaç değerlerinin, dağıtım şirketleri zamanında okunamadığını aktardı. Nezir Ay şöyle devam etti:

"Bu değerler bizim uzlaştırmada genelde ayın 15’inde faturaya esas uzlaştırma bildirimini yayınlamamız gerekirken, zaman zaman 22’sine de kalabilmekte. Hesapladığımızda, 15’i itibariyle yüzde 60’ı bulmuyor toplanan sayaç değeri. Bir yarısını kopyalayarak doğru sonuca gitmemiz mümkün olmadığı gibi, takip eden aylarda geriye dönük düzeltme sürekli geliyor, yeni sayaç değerleri geliyor. Sistemi oldukça yüklemekte. Biz biraz daha toleranslı davranıp, mümkün olduğu kadar yüzde 95’lere kadar sayaç değerlerini toplamayı hedef alıyoruz.”

2015’TE TÜM TÜKETİCİLER SERBEST

Turcas Enerji Holding Elektrik ve Gaz Grup Direktörü Arkın Akbay ise 2015 itibariyle tüm tüketicilerin artık serbestçe enerji tedarikçisini seçebileceği platforma geldiğinde, altyapının her türlü hazırlığının tam olmasına ve verilerin geleceği gösterebilecek şekilde, tüm piyasa oyuncularıyla paylaşılması gerektiğine vurgu yaptı.

KENDİ DİNAMİKLERİ OLAN PİYASA HEDEFİ

EPDK Tarifeler Dairesi Başkanı Mehmet Ertürk serbest tüketicilerin mümkün olduğunca görevli dağıtım şirketinden, piyasa dinamikleri içerisinde enerji tedarik etmesini sağlayacak bir yapı kurmaya çalıştıklarını ifade ederek, "Kendi dinamikleriyle bir fiyat oluşan piyasa yapısı kurmak temel hedefimiz" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler