1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Ermenek maden faciasına 5 tutuklama

Ermenek maden faciasına 5 tutuklama

Enerji Günlüğü – Ermenek’te 2 işçinin öldüğü, 16 işçinin de halen yeraltında olduğu maden felaketiyle ilgili 5 kişi tutuklandı.Ermenek'te su...

Ermenek maden faciasına 5 tutuklama

Enerji Günlüğü – Ermenek’te 2 işçinin öldüğü, 16 işçinin de halen yeraltında olduğu maden felaketiyle ilgili 5 kişi tutuklandı.

Ermenek'te su basan ve 2 işçinin öldüğü, 16 işçinin de halen yeraltında olduğu maden felaketiyle ilgili gözaltına alınan 8 kişi tutuklama talebiyle nöbetçi hâkimliğe sevk edildi. Madenin sahibi Has Şekerler Madencilik Şirketi'nin sahibi Saffet Uyar'ın da aralarında olduğu 5 kişi "bilinçli taksirle ölüme sebebiyet vermek" gerekçesiyle tutuklandı. Diğer 3 kişi ise adli kontrol kararıyla serbest bırakıldı.

Gözaltına alınan 8 kişiden maden şirketi sahibi dışında, maden sahasının ruhsat sahibi Abdullah Özbey, madenin işletme müdürü Yavuz Özsoy, maden sahasının ruhsat sahibi şirketin işletme müdürü Mehmet Zeybek ve maden mühendisi Ali Kurt tutuklanırken, Maden mühendisleri Cemile Karaca ve Nuray Yetiş ile iş güvenliği uzmanı Engin Yeti ise serbest bırakıldı.

Hakkında gözaltı kararı çıkarıldıktan bir gün sonra teslim olan Saffet Uyar, savcılık ifadesinde böyle bir kazayı öngörmediklerini, kömür ocağındaki tehlikeyle ilgili bakanlıktan uyarı almadıklarını söylemişti. Uyar mahkemede de savcılıktaki ifadesini tekrar etti.

BU İŞTE DEVLETİN AĞIR KUSURU VAR

Al Jazeera Türk’e konuşan Saffet Uyar’ın avukatı Şeref Han, mahkemenin tutuklama kararının sürpriz olmadığını belirterek, Uyar’ın kendisine tutuklamaya itiraz etmeme talimatı verdiğini söyledi. Han şöyle konuştu: “Bu işte devletin ağır kusuru var. Eski madenin haritasını vermediği, o bölgenin eski halinin durumuyla ilgili uyarıda bulunmadığı gibi müvekkilimin işletmesinin harita ve çalışma planlarını da onaylamıştır. Dolayısıyla müvekkilim ve teknik ekibi oradan su basacağını nasıl bilecek? Bizim tezimizin doğru olduğunu bütün Türk halkı, madenciliği ucundan, kıyısından bilen herkes biliyor.”

28 Ekim Salı günü öğle saatlerinde Has Şeker Madencilik Şirketi tarafından işletilen maden ocağını su basmış, 18 işçi mahsur kalmıştı. Madencilerden ikisinin cesedine arama çalışmalarının 10'uncu gününde, 6 Kasım Perşembe akşamı ulaşılmıştı. 16 işçiyi arama çalışmaları ise hâlâ sürüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler