1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Ermenistan, İran'dan doğal gaz alımını arttıracak

Ermenistan, İran'dan doğal gaz alımını arttıracak

Enerji Günlüğü -  Ermenistan Hükümeti, İran'dan alacağı doğal gaz anlaşmalarını yapmak için Energoimpeks CJC isimli yeni bir enerji şirketi kuruyor.İran'a...

Ermenistan, İran'dan doğal gaz alımını arttıracak

Enerji Günlüğü -  Ermenistan Hükümeti, İran'dan alacağı doğal gaz anlaşmalarını yapmak için Energoimpeks CJC isimli yeni bir enerji şirketi kuruyor.

İran'a yaptırımları kaldırılmasının ardından İran ve Ermenistan arasındaki ticari ilişkilerin arttırılması çabaları devam ediyor.  İran doğalgazını hem yeni kuracağı termik santraller için kullanmak, hem de transit bir ülke olmayı planlayan Ermenistan, doğalgazın yegane alıcısı Erivan Termik Santralini devre dışı bırakıyor. Ermenistan, Energoimpeks CJC isimli yeni bir şirket kurarak bu konuda yetkili kılacak. 

Energoimpeks CJC şirketinin sermayesi 100 milyon Dram (Yaklaşık 200 bin Dolar) olarak açıklandı.

İran Ermenistan doğalgaz boru hattının yıllık kapasitesi yaklaşık 2 milyar 200 milyon metreküp. Ancak İran gazının ancak 365-370 milyon metreküpü Erivan Termik Santrali tarafından kullanılıyor. Ermenistan'da 234 MWt kapasiteli iki yeni termik santral daha kurulması planlanıyor. 

İran Ulusal Gaz İhracat Şirketi Genel Müdürü Alireza Kameli bu yılın başlarında Ermenistan'a doğalgaz ithalatını beş kat arttıracaklarını ve günde 1 milyon metreküp gaz göndereceklerini açıklamıştı. 

Ayrıca bu karar bölgesel çalışmalar ile de uyumlu. Aralık ayında Ermenistan, İran, Gürcistan ve Rusya ülkelerini birbirine bağlayacak bir enerji koridoru kurma konsunu görüşmüşler, bu yıl Nisan ayında da enerji bakanları, Kuzey-Güney Enerji Koridoru projesinin yol haritasını imzalamışlardı. 

Ayrıca Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov da ülkesinin İran gazını Ermenistan ve Gürcistan üzerinden alabileceğini açıklamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler