1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Ermenistan Metsamor nükleeri on yıl daha işletecek

Ermenistan Metsamor nükleeri on yıl daha işletecek

Enerji Günlüğü - Ermenistan hükümeti, Iğdır sınırında ömrünü tamamlayan Metsamor Nükleer Santralini 10 yıl daha kullanma kararı aldı.Ermenistan...

Ermenistan Metsamor nükleeri on yıl daha işletecek

Enerji Günlüğü - Ermenistan hükümeti, Iğdır sınırında ömrünü tamamlayan Metsamor Nükleer Santralini 10 yıl daha kullanma kararı aldı.

Ermenistan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın, Iğdır il merkezine 31 km mesafede bulunan ve 1’inci derece deprem bölgesinde bulunan dünyanın en güvensiz reaktörü olma özelliği taşıyan Metsamor Nükleer Santrali’nin kullanım süresinin uzatılmasıyla ilgili teklifi, hükümet tarafından kabul edildi. Böylece, Ermeni hükümeti Rusya’dan alacağı krediyle Metsamor Nükleer Santralini 10 yıl daha kullanabilecek.

MODERNİZASYONU ROSATOM YAPACAK

1979’da devreye alınan, eski Sovyet nükleer santral teknolojisiyle inşa edilen ve teknik olanakları yetersiz Santraldeki, 300 milyon dolar değerindeki modernizasyon projesini Rusya Nükleer Enerji Ajansı (Rosatom) yapacak. Modernleştirme çalışmaları bittikten sonra, nükleer santralin işletmesini Rosatom yapacak. Metsamor Nükleer Santralinin kullanım süresini uzatacak yenileme için Ermenistan ile Rusya arasında 1 Mayıs 2014’te anlaşma imzalanacağı belirtiliyor.

ERMENİSTAN’IN ENERJİ İHTİYACINI KARŞILIYOR

Şu ana kadar 100’den fazla kaza geçirerek tehlike sinyalleri veren santralin bölge için çok tehlikeli olduğunu belirten AB, sürekli kapatılmasını istedi, ancak Ermenistan artan enerji ihtiyacını ileri sürerek burayı kapatmadı.

TÜRKİYE GİRİŞMLERDE BULUNDU

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, geçen hafta yaptığı açıklamada, Iğdır il merkezine 31 km uzaklıkta bulunan Ermenistan’daki Metsamor Nükleer Santrali’nin kapatılması için girişimlerde bulunduklarını, merkezi Avusturya’da bulunan Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu’na da konuyu bildirdiklerinibelirtmişti.

YILDIZ: METSAMOR NÜKLEER'İN KAPATILMASINA ÇALIŞIYORUZ

Önceki ve Sonraki Haberler