1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Ermenistan'dan Rusya’ya yeni nükleer santral kurma daveti

Ermenistan'dan Rusya’ya yeni nükleer santral kurma daveti

Ermenistan, Rusya’nın yardımlarıyla yeni bir nükleer enerji santrali kurmak istiyor.

Ermenistan'dan Rusya’ya yeni nükleer santral kurma daveti

Enerji Günlüğü - Ermenistan, Rusya’nın yardımlarıyla yeni bir nükleer enerji santrali kurmak istiyor.

Rusya devlet başkanı Vladimir Putin ile dün Moskova’da bir araya gelen Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Erivan’ın Moskova ile ekonomik işbirliğini derinleştirme niyetinde olduğunu ve özellikle yeni bir nükleer enerji santralinin inşasında yardım almayı umduğunu açıkladı. 

Putin’e Ermenistan’da yeni bir nükleer tesis inşasını görüşmek istediklerini söyleyen Paşinyan, "Umarım bugün stratejik yatırımlarla ilgili bazı konuları tartışırız ve bu bağlamda bugün sizlerle Ermenistan Cumhuriyeti'nde yeni bir nükleer enerji santrali inşa etme olasılıklarını tartışmak istiyorum” ifadesini kullandı.

Ermenistan’ın Türkiye sınırında bulunan ve Iğdır’a sadece 31 km uzaklıktaki tek nükleer santrali olan Metsamor Nükleer Santrali, 1980 yılında devreye alındı. Sovyet tipi birinci nesil VVER-440 reaktörlere sahip santralin 1. güç ünitesi 1989'dan beri elektrik üretimini durdurdu ve Ermenistan hükümeti Ağustos 2017'de hizmetten çıkarılmasını onayladı. Kapasitesi 407,5 MW olan 2. güç ünitesi, Ermenistan'daki tüm elektriğin ortalama % 45'ini üretiyor. Ünitenin ömrünü 2026 yılına kadar uzatma çalışmaları sürüyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler