1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Eroğlu: Çevreci HES’lere de karşı çıkıyorlar

Eroğlu: Çevreci HES’lere de karşı çıkıyorlar

Enerji Günlüğü - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik santrallerine (HES) gelen eleştiriler için dış lobileri işaret ederek, “Türkiye’nin...

Eroğlu: Çevreci HES’lere de karşı çıkıyorlar

Enerji Günlüğü - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hidroelektrik santrallerine (HES) gelen eleştiriler için dış lobileri işaret ederek, “Türkiye’nin hep yurtdışına bağımlı kalmasını isteyenler var” dedi. Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın (İNTES) geleneksel toplantısında konuşan Eroğlu, “Çevreci olarak HES’lere tepki koyanlar var. Neden karşı çıkıyorlar? Başlangıçta bazı firmalar vahşi şekilde çalıştılar. İkaz ettik. Şu anda yüzde 95’i dikkatli çalışıyor” dedi. Müteahhitlerin devlete ödenen paylar nedeniyle sıkıntılı olduğunu aktaran Eroğlu,  “Geçenlerde HES yapan bir firma geldi, ‘merhaba ortağım’ dedi. Şok oldum. ‘HES’lerden dolayı ihale yapıyoruz, katkı payı veriyoruz, neredeyse yüzde 50’sini devlete ödüyoruz. Dolayısıyla bu ortaklık’ dedi. Neredeyse kw / saat başına 6 kuruş DSİ’ye para veriyor. O bakımdan ne kadar çok ortağımız varsa onlara teşekkür ediyoruz”  diye konuştu.

Geleneksel İNTES yemeğinde Eroğlu’nu ağırlayan İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu, ihale mevzuatını eleştirerek, “en ucuzu en iyisi” mantığının bitirilmesi gerektiğini söyledi. Koçoğlu, “Kamu kuruluşlarımız yeterince hazırlanmadan ihaleye çıkmamalı. Proje ve şartnamelerde eksiklikler, ihale dokümanlarındaki birbiriyle çelişkili hükümler, ciddi sorunlar oluşturuyor” dedi.

“BÜROKRASİYE BOĞULDUK”

Birçok enerji yatırımının devlet inisiyatifi kullanılmadığı için uzadığını belirten Koçoğlu, “Bürokrasiye boğulmaya başladık. Çok sayıda kuruluşla ilişki kurmak, onay, izin veya ruhsat almak zorunda kalıyoruz. Kurumlararası yetki kargaşasının bir an önce sona erdirilmesini istiyoruz. İdareler arası koordinasyonsuzluk nedeniyle zaman kaybı ve haksız yere cezalarla karşılaşıyoruz” dedi. 

Önceki ve Sonraki Haberler