1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Ertürk: Akıllı şebekede iki yanlışa düşmemeliyiz

Ertürk: Akıllı şebekede iki yanlışa düşmemeliyiz

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk, akıllı şebeke uygulamalarının nimetlerinden bir an önce...

Ertürk: Akıllı şebekede iki yanlışa düşmemeliyiz

Enerji Günlüğü - Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk, akıllı şebeke uygulamalarının nimetlerinden bir an önce yararlanmak için hızlı davranmak, ancak kaynak israfına yol açabilecek adımlardan da kaçınmak gerektiğini söyledi. 

EPDK Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk, enerjide akıllı şebekeler konusunu ELDER Bülteni için değerlendirdi. Akıllı şebekelerin çok ağır ve kapsamlı bir konu olduğunu vurgulayan Ertürk “Bir yandan anlamak, bir yandan uygulamak şeklinde ilerlettiğimiz bir konu. Kapsamına tam olarak karar vermenin mümkün olmadığı, günden güne teknolojide ve uygulamada ortaya çıkan yeniliklerle birlikte sürekli gelişme arz eden bir konu. Uzun süredir gündemimizi meşgul etmekte ve etmeye devam edeceğini düşünüyoruz” dedi.

DOĞRU PLANLAMA ÖNEMLİ

Akıllı şebekeler konusunda özellikle iki konuda yanlışa düşmek istemediklerinin altını çizen Ertürk, bunları şöyle açıkladı: 

“Çok hızlı davranıp çok yüksek maliyetlerle, ciddi bir alt yapı çalışması yapmadan ve ciddi bir araştırma - geliştirme sürecini yaşamadan hızlı bir geçişin ülkemizde bir kaynak israfına, lüzumsuz maliyet oluşumuna yol açmasını istemiyoruz. Ama aynı şekilde bu teknolojinin nimetlerinden faydalanmayı geciktirip buradan üretmemiz mümkün olan verimlilikleri üretmemiş duruma da düşmek istemiyoruz.” 

AKILLI ŞEBEKE YOL HARİTASI

Akıllı şebekelere yönelik çalışmalara 3 yıl önce başladıklarını kaydeden Ertürk, dağıtım ve sayaç şirketlerinin yanı sıra ve ekipman ve danışmanlık sağlayan şirketlerle birlikte kamudan konunun tarafı olan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile informal bir komisyon oluşturulduğunu söyledi. Bu komisyonun akıllı şebekeler konusunu görüştüğünü dile getiren Ertürk, şunları söyledi:

“Bu çalışma daha sonra bir projeye dönüştü. TAŞ 2023 dediğimiz proje, akıllı şebeke kavramının kapsamının ortaya konulması, teknolojinin ortaya konulması ve bu kapsamda bir yol haritası hazırlanması amacıyla 9 elektrik dağıtım şirketimizin geliştirdiği bir proje. Elektrik dağıtım şirketlerinin çatısı altında toplandığı ELDER’in koordinasyonunda yönetilen bu projeye biz de EPDK olarak destek vermiş olduk. Hem bu projenin Ar-Ge projesi olması sebebiyle bundan onaylanmasından ve yönlendirmesinden sorumlu kurum olarak destek verdik. Hem de oluşturmuş olduğumuz informal komisyonun çalışmalarının yürütülmesinde teknik destek sağlamak amacıyla bu projeyi hayata geçirmiş olduk.” 

TAŞ 2023 projesinden elde edilecek çıktılara dayanarak akıllı şebekeler konusunun nasıl yönetileceği, elektrik dağıtım şebekesine ve elektrik dağıtım sektörüne bununla ilgili nasıl bir vizyon çizileceğinin belirleneceğini kaydeden Ertürk şöyle devam etti: 

“TAŞ 2023 kapsamında yapılacak çalışmalardan esinlenerek, yine ortak aklı hayata geçirerek ve konunun tüm paydaşlarıyla birlikte hareket ederek kendi üzerimize düşen sorumluluk olan yol haritasının bir mevzuat kapsamında ortaya konulması sorumluluğunu yerine getireceğiz. Şunu tekrar vurgulamak isterim; akıllı şebekelerin, bilgi teknolojilerindeki gelişen uygulamaların ve haberleşme alanındaki gelişmelerin elektrik şebekelerine, enerji endüstrisine uygulanmasını kaçınılmaz olarak görüyoruz. Ancak bunu, kaynak israfını engellemek ve elde edilecek verimin en yüksek derecede elde edilmesini sağlamak adına doğru bir planlama ile yönetmeyi ümit ediyoruz. Bunun EPDK olarak önceliğimiz olduğunu ifade etmek isterim.”

Önceki ve Sonraki Haberler