1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Erzincan’daki Bağıştaş-I HES güneşle hibrite dönüşecek

Erzincan’daki Bağıştaş-I HES güneşle hibrite dönüşecek

İçtaş Yenilenebilir Enerji, Erzincan’da işletmekte olduğu Bağıştaş-I HES’i güneş enerjisiyle hibrit santrale çevirecek. Şirket, 481 milyon TL yatırımla 74 MW’lık GES kuracak.

Erzincan’daki Bağıştaş-I HES güneşle hibrite dönüşecek

Enerji Günlüğü - Erzincan’da işletilmekte olan 140,62 MW’lık Bağıştaş-I HES’e yardımcı kaynak olarak 74 MW’lık güneş enerji santrali kurulacak.

İçtaş Yenilenebilir Enerji Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından Erzincan ili, İliç ilçesi, Dostal Köyü sınırlarında işletilmekte olan 140,62 MW kurulu gücündeki Bağıştaş-I Barajı ve Hidroelektrik Santrali’ne (HES) yardımcı kaynak olarak 74 MW kurulu gücünde güneş enerjisi santrali kurulması planlanıyor. GES Faz II projesinin değeri 481 milyon TL olarak öngörülüyor. 

SANTRAL 2023’ÜN SON ÇEYREĞİNDE ÜRETİME BAŞLAYACAK

Santralde 540 Wp gücünde, en az %20,1 verimlilik değerine sahip, si-mono fotovoltaik nitelikte 137 bin 38 adet güneş paneli kullanılacak. Bu panellerde üretilecek doğru akım (DC) elektriği, birleştirici kutusunda toplanacak ve invertör tarafından alternatif akıma (AC) dönüştürülecek. Üretilecek elektrik enerjisi, öncelikle trafoya ardından mevcut şalt sahasına aktarılarak enterkonnekte sisteme verilecek. Santralin 2023 yılı son çeyreğinde planlanan projenin işletmeye alınması hedefleniyor. 

GÜNEŞ SANTRALİ İKİ FAZ HALİNDE KURULACAK

Proje, şirketin sahip olduğu 97,51 MWm yardımcı kaynak kurma kapasitesi çerçevesinde projelendirilen 20,9948 MWm kurulu güce sahip Faz I güneş santrali projesinin ikinci ayağı. İki fazın da devreye girmesiyle Birleşik Enerji Santrali’nin toplam kurulu gücü 240,0148 MWm/140,628 MWe yükselecek. 

37 BİNDEN FAZLA KİŞİNİN ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK

Yardımcı kaynak projelerinin faaliyete geçmesi akabinde Bağıştaş- I Barajı ve HES faaliyeti ile enterkonnekte sisteme verilecek toplam saatlik elektriksel kapasitede (140,628 MWe) herhangi bir artış olmayacak. Bağıştaş-I Barajı ve HES işletmesi halihazırda 502,72 GWh/yıl elektrik üretiyor. Planlanan güneş enerjisi santrali ile de ilave 116,9 GWh/yıl elektrik üretimi hedefleniyor. Güneş enerjisi santrali projesi ile yaklaşık 37.205 kişinin yıllık elektrik enerjisi ihtiyacı karşılanabilecek.

Enerji Günlüğü

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler