1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Etanol harmanlama oranı yüzde 3’ten yüzde 2’ye düştü

Etanol harmanlama oranı yüzde 3’ten yüzde 2’ye düştü

Benzin türlerine etanol harmanlama oranı, yılbaşından itibaren yüzde 3’ten yüzde 2’ye düşürüldü.

Etanol harmanlama oranı yüzde 3’ten yüzde 2’ye düştü

Enerji Günlüğü - Benzin türlerine etanol harmanlama ortanı yüzde 3’ten yüzde 2’ye düşürüldü. Ayrıca benzine etanol harmanlamada ve motorine biodizel harmanlamada 2023 ve 2024 tek bir dönem olarak kabul edilecek. 

Benzin Türlerine Etanol Harmanlanması Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından, 01 Ocak 2024 tarihinde yürürlüğe girmek üzere yayımlandı. 

Değişikliğe göre rafinerici lisansı sahipleri; kara tankeri dolumu üniteleri vasıtasıyla bir takvim yılı içinde teslim ettikleri benzin türlerinin toplamına, en az %2 (V/V) oranında, yerli tarım ürünlerinden üretilmiş etanol harmanlayacaklar. Bu oran 01 Ocak 2014’ten beri %3 olarak uygulanıyordu. 

Tebliğe eklenen Geçici 5’inci maddeye göre; rafinerici ve dağıtıcı lisansı sahiplerinin etanol harmanlama yükümlülüğünün hesaplanmasında, 2023 ve 2024 yılları tek bir yükümlülük dönemi olarak kabul edilecek. 

BİODİZEL HARMANLAMADA 2023 VE 2024 TEK DÖNEM OLACAK

EPDK, Motorin Türlerine Biodizel Harmanlanması Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği de hemen yürürlüğe girecek şekilde yayımladı. Buna göre rafinerici ve dağıtıcıların biodizel harmanlama yükümlülüğünün hesaplanmasında, 2023 ve 2024 yılları tek bir yükümlülük dönemi olarak kabul edilecek.

Önceki ve Sonraki Haberler