1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Etanol yetkisi TAPDK’dan değil Tarım Bakanlığından alınacak

Etanol yetkisi TAPDK’dan değil Tarım Bakanlığından alınacak

Etanol üretme izni verme yetkisi TAPDK’dan alınarak Tarım Bakanlığına verildi.

Etanol yetkisi TAPDK’dan değil Tarım Bakanlığından alınacak

Enerji Günlüğü - Şirketlere verilen etanol üretme yetkisi, bundan böyle sadece Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından verilecek. 

Benzin Türlerine Etanol Harmanlanması Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu tarafından yayımlanarak yürürlüğe girdi. 

Buna göre benzin türlerine harmanlama amaçlı biyoetanol üretme yetkisi alarak etanol üreticisi olmak isteyen şirketler, bundan böyle bu yetkiyi Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumundan (TAPDK) değil; Tarım ve Orman Bakanlığından alacaklar. 

EKSİK/FAZLA OLAN ETANOL GELECEK DÖNEM HESAPLANACAK
Tebliğde “Harmanlama yükümlülüğü” başlığıyla düzenlenen 5. maddeye eklenen bir fıkrayla rafinerici lisansı sahipleri tarafından kara tankeri dolumu üniteleri vasıtasıyla teslim edilen benzin türlerinin, yerli tarım ürününden üretilmiş etanol içerme zorunluluğunda; harmanlama yükümlülüğünden fazla olan veya eksik kalan etanol miktarı gelecek takvim yılının yükümlülüğünün hesaplanmasında ayrıca dikkate alınacak. 

Ancak bir yükümlülük dönemindeki eksik harmanlama nedeniyle uygulanan idari para cezası, bir sonraki dönem yapılacak mahsuplaşma işlemine engel teşkil etmeyecek. 

REFİNERİLERİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ KARAYOLU TESLİMATI TOPLAMIYLA HESAPLANACAK
Tebliğe eklenen, “Rafinerici lisansı sahiplerinin 2022 yılı harmanlama yükümlülüğü” başlıklı Geçici 3. madde ile 2022 yılı için %2 olan harmanlama yükümlülük oranı 2022 yılında, rafinerici lisansı sahipleri için kara tankeri dolumu üniteleri vasıtasıyla teslim edilen benzin türlerinin toplamı üzerinden hesaplanacak.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler