1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Eti Alüminyum’da yeşil enerji devri başlıyor

Eti Alüminyum’da yeşil enerji devri başlıyor

Eti Alüminyum, kuracağı üçüncü ve dördüncü güneş enerji santralleri sayesimde, Seydişehir’deki tesislerinde tükettiği elektriğe eşdeğer enerjiyi, yenilenebilir kaynaklardan elde edebilir hale gelecek.

Eti Alüminyum’da yeşil enerji devri başlıyor

Enerji Günlüğü - Cengiz Holding’in iştiraki Eti Alüminyum; ‘temiz ve yeşil alüminyum’ hedefiyle, entegre üretim tesislerinin yer aldığı Seydişehir’de, iki yeni güneş enerji santrali kurmaya hazırlanıyor.

Eti Alüminyum, Seydişehir’deki tesislerinde bulunan toplam 58,8 MW kurulu güce sahip Eti-1 ve Eti-2 güneş enerji santrallerine, toplam 104,3 MW’lik Eti-3 ve Eti-4 adlı iki güneş enerjisi tesisini daha ekleyecek. Eti Alüminyum, böylece üretimde kullandığı elektriğe eşdeğer elektriği, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretmiş olacak.

mehmet-arkan-eti-aluminyum-gm.jpgGENEL MÜDÜR ARKAN: HEDEFİMİZ YEŞİL ALÜMİNYUM

Eti Alüminyum Genel Müdürü Mehmet Arkan, Seydişehir’deki tesislerin elektrolizhane kısmında kullanılan elektriğin, toplam üretim maliyetlerinin çok önemli bir kısmını oluşturduğunu söyledi. Karbon ayak izini düşürmek için bu elektriğin yeşil enerjiden sağlanmasıyla Türkiye’de madenden son ürüne kadar entegre üretim yapan tek şirket unvanına sahip Eti Alüminyum’un öncü konumunu daha da pekiştireceğini vurguladı.

Mehmet Arkan, “Güneş enerji santrallerimizin yanı sıra Oymapınar Hidroelektrik Santralimizle birlikte, tükettiğimiz miktarda elektriği, yenilenebilir enerji kaynaklarından üretme kapasitesine sahip olacağız” diye konuştu.

3. VE 4. GES’LER BU YIL DEVREYE GİRECEK 

Bir yandan iyi hava kalitesini korumayı hedeflerken geleceğe yatırım yaparak üretimde sürdürülebilir ve temiz enerji kullanımını desteklediklerini kaydeden Mehmet Arkan “40,3 MW kurulu gücü bulunan Eti-3 santralimizi mayıs ayında, henüz çok yeni kurulum iznini aldığımız 64 MW’lik Eti-4 santralimizi de yılın sonunda tamamlamayı planlıyoruz. Önümüzdeki dönemde mevcut mevzuatların izin verdiği ölçüde yenilenebilir kaynaklardan enerji üretimimizi artırmak, çeşitlendirmek ve sıfır karbon hedefimize ulaşmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.

116.000 HANENİN ELEKTRİĞİ KADAR

Eti Alüminyum Seydişehir Entegre Tesislerinde 2022 sonunda sayısı dörde çıkacak santrallerin sahip olduğu 163 MW’lik kurulu güç, 116 bin hanenin ihtiyacını karşılayabilecek elektriği üretecek. Halihazırda 145 bin 350 adet olan güneş paneli de iki santralin tamamlanmasıyla birlikte 378 bine çıkacak. İki santralin yapımı da diğerleri gibi grup şirketi Cengiz Enerji tarafından gerçekleştirecek.

Şirket yetkilileri, sürdürülebilir üretimi faaliyetlerinin temeline koyan Eti Alüminyum Seydişehir işletmelerinde, düşük gaz salımı için özelleştirme sonrası yapılan çok ciddi yatırımlar sayesinde AB’nin belirlediği orandan yüzde 50 daha düşük gaz salımı seviyesine ulaşıldığını vurguladı.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler