1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. HİDRO

  4. Etiyopya HES ile elektrik üretimini iki kattan fazla arttıracak

Etiyopya HES ile elektrik üretimini iki kattan fazla arttıracak

Etiyopya, Büyük Etiyopya Rönesans Barajı ve HES’te elektrik üretimine başladı. HES, halkın üçte ikisinin elektrik erişiminin olmadığı ülkede elektrik üretimini iki kattan fazla arttıracak.

Etiyopya HES ile elektrik üretimini iki kattan fazla arttıracak

Enerji Günlüğü - Afrika’nın elektriğe en çok ihtiyaç duyan ülkelerinden Etiyopya, 343 MW’lık Büyük Etiyopya Rönesans Barajı ve HES’te elektrik üretimine başladı. 

Afrika ülkesi Etiyopya, Nil Nehri üzerindeki devasa bir hidroelektrik santrali olan Büyük Etiyopya Rönesans Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nden (GERD) ilk kez elektrik üretmeye başladı. Başbakan Abiy Ahmed, 4,2 milyar dolarlık projede bir kilometre taşı olan mega santrali 20 Şubat 2022 Pazar günü resmi bir törenle açtı. 375 MW kapasiteli santral ülkenin elektrik üretimini iki kattan fazla arttıracak. 

SUDAN VE MISIR RAHATSIZ

Etiyopya'nın alt komşuları Mısır ve Sudan, Nil sularına bağımlılıkları nedeniyle barajı bir tehdit olarak görüyor. Bu ülkeler barajın nehir yönünde ciddi su kesintilerine neden olacağını söylerken, Etiyopya, barajın ülkenin elektrifikasyonu ve ekonomik kalkınma için gerekli olduğunu düşünüyor.

Kıtadaki en kalabalık ikinci ülke olan Etiyopya, Afrika'daki en büyük ikinci elektrik açığına sahip ülke konumunda. Dünya Bankası verilerine göre, 110 milyonluk nüfusun yaklaşık üçte ikisinin şebekeye bağlantısı yok.

 

Önceki ve Sonraki Haberler