1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Etiyopyadan enerji yatırımlarına çağrı

Etiyopyadan enerji yatırımlarına çağrı

Enerji Günlüğü - Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn pek çok alanda yatırıma ihtiyaçları olduğunu belirterek, Türk işadamlarına yatırım...

Etiyopyadan enerji yatırımlarına çağrı

Enerji Günlüğü - Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn pek çok alanda yatırıma ihtiyaçları olduğunu belirterek, Türk işadamlarına yatırım çağrısı yaptı.

91 milyon nüfuslu Etiyopya, enerji yatırımlarına hız veriyor. Etiyopya Başbakanı Hailemariam Desalegn Türk işadamlarına çağrı yaparak,“Pek çok alanda yatırıma ihtiyacımız var. Devlet ihalelerinin takibi için Addis Ababa’da mutlaka bir temsilci bulundurun. Nüfusumuz 91 milyon. Yüzde 70’inin 18 yaş altı ve 20 milyonu öğrenci. Kalifiye eleman ihtiyacımız var. Ekonomimizin yüzde 43’ü tarım, yüzde 12’si ise sanayi. Bu yapının uzun vadede başarılı olması düşünülemez.” dedi.

ENERJİ YATIRIMLARINA %50 TEŞVİK

Etiyopya hükümeti yabancı sermayenin gelmesi için özel bir statü oluşturmuş. Yatırımcıya sunduğu pakette en az yüzde 50 teşvik veriliyor. Tekstil, inşaat, özellikle altyapı, madencilik, tarım, hayvancılık ve enerji, acilen yatırım bekleyen sektörler. Başbakan, 3 milyon hektardan daha büyük ekim alanı olduğuna ve tarımsal ürünlerin endüstrileştirilmesi gerektiğini vurguluyor. 4 milyar dolarlık bir proje ile Amerika-İzlanda ortaklığına verilen enerji yatırımlarında Kilovatta 3 sent destek 7 sente çıkarılmış. Altyapı için fiberoptik kablo üretimi yatırımcısını bekliyor. Zengin rezervler, madencilik de yatırım bekliyor. Etiyopya her yıl yüzde 10 büyümeye devam ediyor.

Türkiye Büyükelçisi Kenan İpek, 900 kadar Türk’ün yaşadığı Etiyopya’da 120 Türk şirketinin doğrudan 340 kadarının da dolaylı olarak Etiyopya’yla ticaret yaptığını belirtiyor.

Önceki ve Sonraki Haberler