1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. ETRM: Elektrik talebi devletin beklediği kadar artmaz

ETRM: Elektrik talebi devletin beklediği kadar artmaz

Enerji Günlüğü - ETRM Enerji Danışmanlık ve Risk Yönetimi A.Ş. Kurucu Ortağı Candaş Gülez, şirket olarak elektrik tüketim talebindeki artış tahminlerinin...

ETRM: Elektrik talebi devletin beklediği kadar artmaz

Enerji Günlüğü - ETRM Enerji Danışmanlık ve Risk Yönetimi A.Ş. Kurucu Ortağı Candaş Gülez, şirket olarak elektrik tüketim talebindeki artış tahminlerinin devletten daha düşük olduğunu söyledi. 

Enerji Gazetecileri ve Medya Derneği (EGAD) yayın organı Enerji Press'te yer alan habere göre, ETRM Enerji Danışmanlık ve Risk Yönetimi AŞ tarafından EGAD üyelerine, enerji borsası, talep ve arz tahmin modülleri ile bunlara dayalı olarak elektrik ticareti işlemlerinin nasıl yapıldığına ilişkin bir eğitim verildi.

ENERJİDE LİBERALLEŞMENİN KISA TARİHİ

ETRM'nin İstanbul Şişli'deki merkezinde 7 Ekim 2013 tarihinde gerçekleşen buluşmada, Şirket Kurucu Ortağı Candaş Gülez, Türkiye’de enerjinin liberalleştirilmesi sürecinin kısa tarihini anlattı. Gülez ayrıca, enerji piyasalarını, elektrik borsasını, talep ve arz tahmin modellerini, bunlara dayalı olarak elektrik ticareti işlemlerinin nasıl yapılacağı ve yapıldığı gibi konuları aktardı.

SANTRALİ YOK AMA 800 MW'YE YÖN VERİYOR

Enerji üreticileri, ticaret firmaları ve büyük ölçekli tüketicilere danışmanlık hizmeti verdiklerini de anlatan Candaş Gülez, halen 800 MW’ye yakın kurulu güce sahip 10’a yakın enerji üretim tesisinin ticari faaliyetlerine yön verdiklerini aktardı. Gülez, müşterilerine hizmet sunarken, kendi geliştirdikleri enerji talep ve fiyat tahmin modüllerini kullandıklarını vurguladı.

KENDİ YERLİ YAZILIMLARINI GELİŞTİRDİLER

Candaş Gülez, dünyada bu alanda geliştirilmiş pek çok yazılım bulunduğunu ve bunların birçoğunun Türkiye’de de enerji oyuncularına tanıtıldığını, bazılarının kullanıldığını anlattı. Ancak söz konusu yazılımlarda kullanılan şablonların Türkiye enerji piyasasındaki durumu kucaklamaktan, dolayısıyla oyuncularının ihtiyaçlarını karşılamaktan uzak olduğunu aktaran Gülez, kendi modellerini geliştirme nedenlerini buna bağladı.

ŞİRKET ALMAK-SATMAK İSTEYENE DE HİZMET

Candaş Gülez, ETRM’nin sunduğu Türkiye Elektrik Piyasası Bilgi Servisi’nin elektrik piyasasında fiyat tahmini, yük tahmini, yakıt tipine göre üretim tahmini ve lisans tipine göre üretim tahmini gibi hizmetleri kapsadığını anlattı. Bu çerçevede, Türkiye elektrik piyasasına saatlik fiyat tahmini, talep tahmini ve optimizasyon gibi analitik danışmanlık hizmetleri sunduklarını vurgulayan Candaş Gülez, enerji sektöründe yeni yatırım yapmak isteyen, varlık devralmak ya da satmak isteyenlerin de kendilerinden hizmet aldığını söyledi.

ELEKTRİK TALEP TAHMİNİMİZ TEİAŞ'TAN AZ

Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ) tarafından ileriye dönük elektrik talep tahmini yapıldığını hatırlatan Candaş Gülez, kendi tahminleriyle TEİAŞ rakamları arasında bazı farklılıklar bulunduğunu belirtti. 2013 yılında genel olarak yüzde 1-2 aralığında bir talep artışı beklediklerini aktaran Gülez, daha iyimser bir yaklaşım içindeki TEİAŞ’ta bu oranın yüzde 6’lar civarında olduğunu kaydetti. Gülez, bugüne kadarki rakamların, ETRM’nin tahminlerini doğrular yönde geliştiğinin altını çizdi.

DOĞALGAZ KANUNU SERBESTLEŞME İÇİN KRİTİK

Candaş Gülez, Türkiye’de elektrik piyasasının tam anlamıyla liberalizasyonu için, üretimde kullanılan kaynakların fiyatlarının da serbestleşmesi gerektiği görüşünü dile getirdi. Gülez, önümüzdeki dönemde Meclis’e gelmesi beklenen Doğalgaz Piyasası Kanunu Tasarısı’nda bu konuya ilişkin bazı düzenlemelerin

yer aldığını anlattı.

Önceki ve Sonraki Haberler