1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EÜAŞ elektrik enerjisi ve kapasite satış yönetmeliği yayınlandı

EÜAŞ elektrik enerjisi ve kapasite satış yönetmeliği yayınlandı

Enerji Günlüğü – Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü elektrik enerjisi ve/veya kapasitesi satışına ilişkin usul ve esasları belirleyen...

EÜAŞ elektrik enerjisi ve kapasite satış yönetmeliği yayınlandı

Enerji Günlüğü – Elektrik Üretim Anonim Şirketi Genel Müdürlüğü elektrik enerjisi ve/veya kapasitesi satışına ilişkin usul ve esasları belirleyen bir yönetmelik yayınladı.

Yönetmeliğe göreEÜAŞ’ın ürettiği elektrik enerjisinin Yönetim Kurulunca belirlenen kısmı, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğince düzenlenen hükümler çerçevesinde organize piyasalarda veya elektrik enerjisi, kapasitesi ya da bunların türev ürünlerinin işlem gördüğü borsalar gibi diğer organize piyasalarda satılabilecek.

İHALESİZ SATIŞLAR TETAŞ’A VEYA SERBEST TÜKETİCİLERE YAPILABİLECEK

İhalesiz satışlarPortföy dâhilinde, Yönetim Kurulunca belirlenecek miktarda ve koşullarda elektrik enerjisi ve/veya kapasite, özel hukuk hükümlerine tabi ticari ikili anlaşmalar çerçevesinde TETAŞ’a veya Yönetim Kurulu onayı ile EÜAŞ tüzel kişiliği bünyesinde yer alan serbest tüketicilere yapılabilecek. Bu satışlar özel hukuk hükümlerine bağlı olacak ve EÜAŞ, serbest tüketicilerini piyasa katılımcısı portföyüne kaydettirmekle yükümlü olacak.

İHALELİ SATIŞLARDA YÖNETİM KURULUNCA ONAYLANMIŞ MODELLER KULLANILACAK

İhale ile satışlar da aynı şekilde piyasa katılımcılarına satılabilecek. İhalelerde, tek ya da farklı vade ve yük eğrisine sahip enerji miktarlarından oluşan ve belli bir vade için taahhüt edilen farklı vade ve yük eğrisine sahip kullanıma hazır üretim kapasitesi olarak adlandırılan ürünler satışa sunulacak.

İhalelerihale tarihinden en az 20 iş günü önce duyurulacak ve şartnameler ihale tarihinden en az 10 iş günü önce yayımlanacak. EÜAŞ tarafından piyasa takas fiyatına endeksli ihaleler ve kapasite ihaleleri düzenlenecek. İhtiyaç duyulması halindebaşka ihale modelleri ile de elektrik enerjisi ve/veya kapasite satışı yapılabilecek. EÜAŞ bu Yönetmelikte yer alan ya da Yönetim Kurulunca onaylanmış ihale modellerini, düzenlenecek bir ihale için tek tek ya da bir arada kullanabilecek.

İHTİYAÇ HALİNDE KAPALI ZARF VE ARTAN FİYAT İHALELERİ DIŞINDA YÖNTEMLER DE KULLANILACAK

EÜAŞ, artan fiyat ve kapalı zarf ihale yöntemlerini ya da Piyasa gelişimi ve diğer güncel koşullar doğrultusunda ihtiyaç olması halinde Yönetim Kurulunca onaylanacak başka ihale yöntemlerini tek tek ya da bir arada uygulayabilecek.

İHALE KOMİSYONU VE TEKNİK KOMİTE KURULACAK

Elektrik enerjisi ve kapasite satış kanalları, satışa ilişkin uygulamalar ile miktar ve fiyat belirleme hususlarında Yönetim Kuruluna teknik analizler sağlamak üzere Yönetim Kurulu onayı ile teknik komite veihalenin sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve teknik ve idari şartname çerçevesinde değerlendirilerek sonuçlandırılması için ihale komisyonu kurulacak.

PİYASAYA VERİLECEK TEKLİFLERİN TEKLİF FİYAT BANDI ARALIĞINDA OLMASI GEREK

Portföy dâhilinde üretilen elektrik enerjisinin satışa konu olacak toplam miktarına ve bu miktarın, satış kanalları arasındaki dağılımına Yönetim Kurulu karar verecek. Piyasaya verilecek tekliflerin, Yönetim Kurulunca belirlenecek teklif fiyat bandı aralığında olması gerekiyor. Ancak dengeleme güç piyasasında yapılacak işlemlerde işlem fiyatları, Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği hükümlerince düzenlenen piyasa yapısı ve güncel piyasa dinamikleri doğrultusunda söz konusu fiyat bandından bağımsız belirlenecek.

İhalesiz satışlarda oluşacak işlem fiyatı, rezerv fiyata eşit veya rezerv fiyatın üstünde olacak. İhaleli satışlardaMiktar-fiyat ihaleleri için, rezerv fiyata eşit veya rezerv fiyatın üstünde olacak. Piyasa takas fiyatına endeksli ihaleler için, rezerv fiyata eşit veya rezerv fiyatın üstünde olması hedeflenecek. Ancak, teknik açıdan çalışması zorunlu santraller göz önüne alınarak ve organize piyasa mekanizmaları ile fiyat hesaplama metodolojileri doğrultusunda işlem fiyatı bazı saatlerde rezerv fiyatın altında gerçekleşebilecek.

Kapasite satışlarında oluşacak ihale takas fiyatı, kapasite kullanım hakkı fiyatıdır veenerji üretim maliyeti EÜAŞ tarafından ihale gerçekleştikten sonra değişken maliyetlerine endeksli olarak ayrıca tahsil edilecek.Kullanım hakkı bedeli için rezerv fiyat hesaplaması, her planlama dönemi için birim kapasite başına; işletme ve bakım onarım maliyeti ile etkin kapasite başına hesaplanan fırsat maliyetlerini de kapsayan yatırım maliyeti kalemlerinin tespiti ile yapılacak. Kapasite ihaleleri için rezerv fiyat, ihaleden altı ay önce EÜAŞ tarafından hazırlanacak metodoloji kapsamında belirlenecek.

İlgili özelleştirme süreci tamamlanana kadar, bağlı ortaklıkların elektrik enerjisinin ve/veya kapasitesinin bu Yönetmelik kapsamında değerlendirilerek portföye dâhil edilebilmesi için, EÜAŞ ve bağlı ortaklıklarının yönetim kurullarınca karşılıklı karar alınması gerekiyor.

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler