1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EÜAŞ’dan İstanbul’da 240 MW’lık yüzer elektrik santrali

EÜAŞ’dan İstanbul’da 240 MW’lık yüzer elektrik santrali

Enerji Günlüğü - EÜAŞ, İstanbul’da yüksek enerji ihtiyacı sebebiyle meydana gelen kesintiler için 240 MW’lık yüzer elektrik santrali kuracak.Elektrik...

EÜAŞ’dan İstanbul’da 240 MW’lık yüzer elektrik santrali

Enerji Günlüğü - EÜAŞ, İstanbul’da yüksek enerji ihtiyacı sebebiyle meydana gelen kesintiler için 240 MW’lık yüzer elektrik santrali kuracak.

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) tarafından İstanbul ‘da Yenikapı açıklarında demirleyecek ve toplamda 240 MW kurulu güce sahip çift yakıtlı (motorin+doğalgaz) gaz türbinleri kullanılarak yüzer elektrik santrali kurulması planlanıyor. Yüzer Elektrik Santrali yılda yaklaşık 1500 saat çalıştırılarak 360.000.000 kWh elektrik üretecek.

249 MİLYON LİRALIK YATIRIM YAPILACAK

“240 MWe (707 MWt) Mobil/Yüzer Elektrik Santrali Projesi” kapsamında 4 (dört) adet gaz türbini-generatör seti ve yardımcı sistemlerinin uygun büyüklükteki ambarlı kuru yük gemisine veya kargo gemsine monte edilecek. Yüzer Elektrik Santrali’nin demontaj ve montaj aĢamaları Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde ve kullanılacak türbinlerin konumları itibariyle en yakın tersanede gerçekleştirilecek. Santralin 249 milyon liraya malolması bekleniyor.

DOĞALGAZ SIKINTISINDA MOTORİN DEVREYE GİRECEK

Yüzer Santral, doğalgaz temininde sıkıntı yaşanması durumunda motorin ile işletilecek. Gemi tankeri veya karadan bağlantı yoluyla motorin ikmali yapılacak. Doğalgaz bulunan lokasyonlarda ise karadan doğalgaz boru bağlantısı yapılacak. 

Yüksek enerji ihtiyacı sebebiyle meydana gelen kesintiler sonucunda Yenikapı açıklarında demirlemesi öngörülen santral, sadece bu bölgenin enerji ihtiyacı için konumlandırılacak. Santralin özellikle kış aylarında doğalgaz arzında sıkıntı yaşanması durumunda bölgesel yük ihtiyacının karşılanmasında ve sistem kısıtlarının kaldırılmasında katkı sağlayacağı düşünülüyor.

Sabiha KÖTEK - Enerji Günlüğü 

 
Önceki ve Sonraki Haberler