1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. EÜD: Çantacıyı elerken yatırımcı mağdur olmasın

EÜD: Çantacıyı elerken yatırımcı mağdur olmasın

Enerji Günlüğü - Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman, elektrik lisansı iptallerini değerlendirirken çantacıları elemek isterken gerçek...

EÜD: Çantacıyı elerken yatırımcı mağdur olmasın

Enerji Günlüğü - Elektrik Üreticileri Derneği Başkanı Önder Karaduman, elektrik lisansı iptallerini değerlendirirken çantacıları elemek isterken gerçek yatırımcının küstürülmemesi gerektiğini söyledi.

Elektrik Üreticileri Derneği (EÜD) Başkanı Önder Karaduman, Hükümet tarafından Meclis’e sevkedilen ve yatırımda yeterli ilerleme sağlanamadığı için lisans iptaliyle karşı karşıya kalan projelerle ilgili bir değerlendirme yaptı. Bu durumdaki projelere bir yıllık ek süre tanıyan Kanun Tasarısı’nın henüz yasalaştırılamadığını hatırlatan Karaduman "2 Mayıs tarihinden itibaren lisans iptallerine başlamak durumunda olan EPDK ise Meclis’teki Kanun Tasarısı’nın yasalaşması ihtimaline dayanarak, iptal sürecini geçtiğimiz günlere kadar geciktirdi. Ancak bugün gelinen noktada, Tasarının yasalaşmasını daha fazla bekleyemeyen EPDK lisans iptallerine başladı" dedi.

GERÇEK YATIRIMCI KÜSECEK

Çantacıları elemek üzere iyi niyetle getirilen düzenlemenin hiçbir esneklik taşımaması nedeniyle, bugünkü şartlarda gerçek yatırımcıları mağdur ettiğini savunan Karaduman şöyle konuştu:

“Hayata geçme olasılığı yüksek birçok projeyi iptale götüren bir hükme dönüşmüştür. Lisansları iptal edilen firmaların teminatlarının irat kaydedilmesi ve hissedarlarının üç yıl boyunca başka lisans başvurusunda bulunma haklarının elinden alınması gibi ağır yaptırımlarla da karşı karşıya kalmıştır. Bu tür gelişmeler, sektördeki yatırım iklimini bozacak, yatırım iştahını zedeleyecek, yatırımcıları tedirgin edecek gelişmelerdir. Neticede, enerji arz güvenliğimiz açısından hayati önemdeki yüzlerce proje hayata geçememiş olacak. Çantacıları eleyeceğim derken, gerçek yatırımcılar mağdur edilmiş ve küstürülmüş olacaktır.”

YASA ÇIKANA KADAR GÖREV EPDK'NIN

Lisans iptallerini durduracak hükümler içeren Kanun Tasarısı hemen yasalaştırılamıyorsa burada görevin EPDK’ya düştüğünü ifade eden Karaduman “EPDK gerçek yatırımcılara ait ve iyi niyetle her türlü girişimde bulunmasına rağmen kendinden kaynaklanmayan nedenlerle yükümlülüklerini tamamlayamamış projeleri iptal etme yoluna gitmemeli. Söz konusu olan, ülkemize ve sektörümüze kazandırılacak ve arz güvenliğimize katkı sağlayacak milyarlarca dolarlık yatırımdır. Ülkemiz bu yatırımlardan mahrum bırakılmamalı” dedi.

ÇANTACILARI KATKI PAYI SİSTEMİ YARATTI

Kanunun iyi niyetle, lisans ticareti yapan kişileri elemek üzere düzenlendiğini yineleyen Karaduman "Aslında çantacılığı doğuran temel sebep, lisans ihalelerinde uygulanan katkı payı sistemi oldu" dedi ve ekledi:

"Daha önce, tek seferde ödenen ihale bedeli üzerinden yapılan ihalelere güçlü ve ciddi yatırımcılar girerken, yıllık bazda ödenen katkı payları uygulamasıyla çantacı tabir edilen kişilerin ihalelere rahatça girebilmelerinin önü açıldı. Bu değişiklik Hazine’yi de ciddi bir kaynaktan mahrum etti, tek seferde alabileceği gelirler uzun yıllara yayıldı. Yani kamunun kendi eliyle yarattığı çantacılar kamuyu da mağdur etti."

ÇANTACILARA ÇIKIŞ YOLU: VER LİSANSINI AL TEMİNATI

ENERJİ SEKTÖRÜNDEKİ ÇANTACILAR İÇİN BUGÜN KRİTİK GÜN

BAKAN YILDIZ: ÇANTACILAR ENERJİDEN ÇIKMAK ZORUNDA

Önceki ve Sonraki Haberler