1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Eurobondlar da Doğalgaz Piyasasında teminat olacak

Eurobondlar da Doğalgaz Piyasasında teminat olacak

EPDK, Doğalgaz Piyasası İşletim Usul ve Esasları kapsamında Eurobond’ların da teminat olarak verilebileceğine karar verdi. 

Eurobondlar da Doğalgaz Piyasasında teminat olacak

Enerji Günlüğü - EPDK, Doğalgaz Piyasası İşletim Usul ve Esasları kapsamında Eurobond’ların da teminat olarak verilebileceğine karar verdi. 

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu /EPDK), Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası Yönetmeliği’nin 19. maddesinde yer alan Piyasa İşletim Usul ve Esasları’nda (PUE) bazı değişiklikler yaptı. Bundan böyle Eurobond’lar da PUE kapsamında teminat olabilecek. 

ÖDEMELER ALACAKLILARA FAİZLE BERABER YAPILACAK

PUE’de “Tahsil Edilemeyen Alacak Kalemi” başlıklı 7.6 maddenin 2. fıkrasında “Piyasa işletmecisinin bu madde çerçevesinde diğer piyasa katılımcılarına yansıtmış olduğu bedellerin, borç tutarlarını ödememiş olan piyasa katılımcısından özel hukuk hükümleri çerçevesinde sonradan tahsil edilebilmesi durumunda, diğer piyasa katılımcılarına faiziyle birlikte geri ödenir” hükmü, ödemenin “faiz dahil olmak üzere tahsil edilen tutar” olarak yapılacağı şeklinde değiştirildi. 

PUE’de “Günlük İşlem ve Fatura İşlem Teminatları” başlıklı 9.2 numaralı maddenin; bir gaz günü için satış yönlü tekliflerin eşleşmesi durumunda günlük işlem teminatı tutarındaki ve işlem limitindeki değişimlerin nasıl gerçekleşeceğini bildiren 3. fıkrasında, piyasa katılımcılarının gerçekleştirdikleri satışlar dolayısıyla oluşan tutarların “ilgili gaz gününün” işlem limitine ekleneceği ve oluşan toplam tutarın alış yönlü işlem limitini oluşturacağı hükmü getirildi. Daha önceki hükümde “ilgili gaz gününe” işaret edilmiyordu. 

Öte yandan bir gaz günü için satış yönlü tekliflerin eşleşmesi durumunda günlük işlem teminatı tutarındaki ve işlem limitindeki değişimlerle ilgili hükmün yürürlük tarihi 30 Eylül 2020’den 1 Ocak 2021’e ertelendi

Aynı maddede; bloke edilmiş teminat miktarının satış miktarından az olması durumunda teminatındaki blokenin kaldırılacağı ve “ilgili gaz günü işlem limiti satış miktarı ile” bloke edilmiş teminat tutarının arasındaki fark kadar arttırılacağı ifade edildi. Daha önce aynı fark, ilgili piyasa katılımcısının işlem limiti ile hesaplanıyordu. 

EUROBONDLAR DA TEMİNAT OLABİLECEK

Ayrıca 9.2 numaralı maddeye eklenen yeni bir fıkrayla, avans ödemesi aynı gün olan gaz günleri için işlem limiti en yüksek olan miktar esas alınarak tek bir işlem limiti kullanılacağına hükmedildi. 

PUE’nin “Teminat Olarak Kabul Edilebilecek Kıymetler” başlıklı 9.6 numaralı maddesine eklenen bir ifadeyle, daha önce kabul edildiği bildirilen teminatlara T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığınca ihraç edilen Eurobond’lar da ilave edildi.  

PUE değişikliğinde Enerji Piyasaları İşletme AŞ’nin (EPİAŞ) adres bilgisi de; Esentepe Mah. Büyükdere Cad. No:199 34394 Beşiktaş/Şişli/İstanbul/Türkiye olarak güncellendi. 

Önceki ve Sonraki Haberler