1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Evcit: Mahsuplaşma solar sektörünün önünü açacak

Evcit: Mahsuplaşma solar sektörünün önünü açacak

Enerji Günlüğü - Zorlu Solar Direktörü Evren Evcit, solar sektörünün önünü açacak olanın mahsuplaşma olduğunu belirtti. 24. Uluslararası Enerji...

Evcit: Mahsuplaşma solar sektörünün önünü açacak

Enerji Günlüğü - Zorlu Solar Direktörü Evren Evcit, solar sektörünün önünü açacak olanın mahsuplaşma olduğunu belirtti. 

24. Uluslararası Enerji ve Çevre fuarı ve Konferansı'nda konuşan Zorlu Solar Direktörü Evren Evcit, sektörde kesintili üretim yapıldığı için henüz üretim grafiği ile tüketim grafiğinin örtüşmediğini belirterek, ''Solar sektörünün önünü açacak, yapılması gereken birinci aşama mahsuplaşmadır'' dedi.

Yatırımcının kullandığı elektiriğin faturasının hızlı şekilde arttığını görünce öz tüketime doğru kaydığını ifade eden Evcit,  solar sektöründe sistemin geri dönüşünün finansman bedeli hariç 7-7.5 yıl olduğunu, yatırımcının bunu satmak yerine öz tüketimle 7 yılda bu dönüşümü sağlayabildiğini vurguladı. 

ÇATIDA GÜVENLİK ÖNEMLİ

Çatı sektöründe iş yapmanın güvenlik anlamında riskleri bulunduğuna da işaret eden Evcit, ''Mevzuattan beklentilerimiz var. Çatıda iş yapmak sahada iş yapmak gibi değil çok daha hassas. Çok aceleye getirmemek lazım. Güvenlik  önemli. Her lodost olduğunda Türkiye'de 500-600 çatı uçuyor. Emniyet tedbirlerini almalıyız, mevzuatta gerekli önlemleri koymalıyız'' dedi. 

ÇATI PAZARI GÜMBÜR GÜMBÜR GELİYOR

EnerjiSA İş Geliştirme va Müşteri Çözümleri Grup Müdürü İbrahim Erden ise dağıtım şirketlerinin mahsuplaşmaya engel olmadığını belirtti. Erden, ''Bugün ortada çatı pazarı yok. Ne kadar varmış gibi yapsak da çatı pazarı diye konuştuğumuz şey şebekeye elektrik satmak amacıyla çatıya güneş sistemi kurulmasından ibaret.  Neyi bekliyoruz? Mahsuplaşmayı sağlayabilirmiyiz... Bunun için dağıtım şirketleri engel mi? Hayır. Dağıtım şirketleri aslında postacı'' dedi. 

Erden, güneşte bugün mahsuplaşma gerektiğini, bunun iki sene sonra konuşulmayacağını, yatırım maliyetlerinin düştüğünü söyledi. 

İbrahim Erden, çatı sistemleri kurulumunda uzun vadeli kredi sorunu ve kabul süreçleriyle ilgili ciddi bürokratik engellere de işaret etti.

Çatı pazarında hiç kimsenin engel olamayacağı bir dönüşüm yaşandığını söyleyen Erden, ''Maliyetler aşağı indikçe kimse bunun önünde duramayacak.  Çatı pazarı zamanla yayılacak.  Şirketler de bu dönüşümün geldiğinin farkında. Gümbür gümbür geliyor,yerden gelen dalgayı kimse engelleyemeyecek. Dağıtım şirketleri buna karşı değil. Yeter ki iş güvenliği kurallarına uyulsun'' dedi.

YENİ KAPASİTEYE İHTİYACIMIZ VAR

GÜNDER Başkanı Kutay Kaleli de konuşmasında bugünün en önemli konusunun mahsuplaşma olduğunu, fazla üretilen elektriğin sisteme verildiğini, bunun bedava olamayacağını söyledi. 

2020 sonrası neler olacağını bilmediklerini belirten Kaleli, ''Alım garantisi sonrası neler olacağını bilmiyoruz. Yatırım yapılabilmesi için gelirin ne olduğunun bilinmesi lazım. 13.3 sent olmayacak, bu kesin. Yeni kapasiteye ihtiyacımız var. Sektör bunu istiyor. Kapasiteyi aşarsak insanların bu ana kadar yaptığı milyonlarca dolar yatırım aktifleşmiş olacak'' dedi.

Fatma Metin - Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler