1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. EWE Türkiye`de yeni şirket satın alacak

EWE Türkiye`de yeni şirket satın alacak

Enerji Günlüğü - Almanya'nın en büyük doğalgaz şirketini satın alan EWE, Türkiye'de de satın almalar yoluyla büyümeye karar verdi. EWE Turkey Holding...

EWE Türkiye`de yeni şirket satın alacak

Enerji Günlüğü - Almanya'nın en büyük doğalgaz şirketini satın alan EWE, Türkiye'de de satın almalar yoluyla büyümeye karar verdi. EWE Turkey Holding Genel Müdürü Bekir Sami Acar, önlerine uygun fırsatlar çıkması halinde yeni şirketler satın alacaklarını açıkladı.

Doğalgaz dağıtımı, elektrik ticareti ve enerji verimliliği alanında faaliyet gösteren Alman sermayeli EWE Turkey Holding, Türkiye'deki faaliyetlerini daha da büyütmeyi hedefliyor. EWE Turkey Holding Genel Müdürleri Bekir Sami Acar ve Frank Quante tarafından İstanbul'da düzenledikleri basın toplantısında konuya ilişkin açıklamalarda bulundular.

Frank Quante, Almanya’daki enerji şirketlerinin ülkede yaşanan değişim sürecinde ciddi güçlüklerle karşılaştıklarını ifade ederken “EWE'nin enerji sektöründeki duruşu diğer şirketlerden pozitif olarak biraz ayrılıyor. Bunun nedeni daha önceden pozisyonunu yenilenebilir enerji kaynaklara yoğunlaştırması. Bu sayede bir avantaj yakaladık” dedi.

GAZ DEVİ VNG'Yİ SATIN ALDI

Quante, EWE Grubu’nun 2014 yılını 8.1 milyar Euro ciro ve 425 milyon Euro'ya yakın kâr ile tamamladığını kaydetti. Grubun Türkiye dahil 9154 çalışanı bulunduğunu kaydeden Quante, yeni satın aldıkları Doğu Almanya'nın en büyük enerji şirketi VNG çalışanlarının bu sayıya dahil olmadığını vurguladı.

VNG'nin yıllık yaklaşık 11 milyar Euro ciroya sahip olduğunu kaydeden Quante, “Avrupa'daki en büyük gaz ticareti şirketlerinden birisi. Yıllık gaz hacmi 34 milyar metreküp. Türkiye'nin 50 milyar m3 altında toplam tüketimi olduğunu düşünürseniz bu hacmin neye tekabül ettiğini daha rahat anlayabilirsiniz. VNG’nin alınması EWE için çok büyük bir adım” dedi.

Almanya'da iki hafta önceki basın buluşmasında VNG'nin yanında EWE'nin Türkiye yatırımlarının da en önemli konular arasında yer aldığını ifade eden Frank Quante, “Şu anda EWE'nin tüm dünyada sahip olduğu portföye bakınca Türkiye operasyonları ve Türkiye yatırımları en büyük gelecek vaadeden operasyonların başında geliyor. Bu da gösteriyor ki Türkiye'nin global resim içinde oldukça önemli bir yeri var” diye konuştu.

GAZ TİCARETİNDE KÂRLILIK DÜŞÜK

Frank Quante, EWE’nin kendisinden daha yüksek bir ciroya sahip olduğu halde VNG’yi almasının ne anlama geldiği sorusu üzerine şunları söyledi:

“Hacme ve cirolara baktığımızda büyük meblağlardan bahsediyoruz. Ama gaz ticaretindeki kârlılık EWE'deki kadar yüksek değil. Dolayısıyla bu anlamda baktığımızda EWE her ne kadar cirosu daha küçük görünse de çok daha değerli bir şirket olarak öne çıkıyor. http://enerjigunlugu.net Tabii ki bunun başka bir çıkarımı da EWE'nin son 10 yılda ne kadar sağlam şekilde geliştiğidir. Ve tabii ki VNG EWE'nin tarihindeki en büyük yatırım olarak gerçekleşmiş durumda. Bunun stratejik açıdan nasıl ele alınacağı nasıl entegre edileceği önemli bir gündem maddesi olacak.”

EWE Turkey Holding Genel Müdürü Bekir Sami Acar da bu konuda “VNG daha fazla ticaret yapan ancak varlık bazı düşük, cirosu yüksek bir şirket” ifadesini kullandı. EWE’nin Türkiye'de 2014 yılını hem operasyonel hem de ticari anlamda oldukça başarılı bir yıl geçirdiğini kaydeden Acar, “Sadece şebeke yatırımlarına 135 milyon lira harcadık. Bu yıl dahil glecek üç yılda bunu artıracağız. 189 milyon TL'lik yatırım olacak. Muhtemel satın almalar buna dahil değil” dedi.

ELEKTRİKTE ASIL HEDEF MESKEN ABONELERİ

EWE Enerji ile Türkiye'de elektrik toptan ve perakende ticareti de yaptıklarını hatırlatan Bekir Sami Acar şunları söyledi:

"Hedefimiz mesken piyasası. O piyasa açıldığı takdirde orada iddialıyız. Halen serbest tüketici limiti, mesken tüketicilerinin biraz üzerinde. Teknik altyapı müsait olmadığı için serbest tüketici limitini sıfırlamıyorlar. http://enerjigunlugu.net Ama 2016'da sıfırlanma hedefi var. O tarihte mesken segmentinin de rekabete açılmasını bekliyoruz. Açılınca Türkiye'nin her yerinde rekabetçi elektrik hizmeti sunacağız. Hem elektriği, hem gazı tek şirketten tedarik edebilirsiniz. Bu şeklide satış yaptığımız müşteriler de var. Elektrik piyasası gelişme safhasında. Bu konuda gerekli altyapımızı oluşturduk."

Bekir Sami Acar, EWE Grubu'nun Türkiye'deki dört şirketinde yüksek olan müşteri memnuniyetini daha da artıracak çalışmalar yapacaklarını ifade etti. Müşteriyi merkeze alan yeni yaklaşımlar ve yeni iş modelleri kurmak istediklerini kaydeden Bekir Sami Acar, "Şu anda gidişat müşterinin güçlendirilmesi, merkeze alınması, tüm hizmet sektöründe, dünyada trend böyle. Türkiye'de de buraya geleceğiz. Artık değer sürecinin arz tarafından değil, tüketim tarafından şekillendirileceği noktaya doğru gidiyoruz. Şirketimizi buna uyarlamak üzere çalışıyoruz. Müşterinin merkezde olması konusu gelecekte enerji piyasasını da şekillendirecek" diye konuştu.

İZNİK VE DEVELİ GAZA KAVUŞUYOR

Doğalgaz dağıtımında büyüme konusunda, sahip oldukları dağıtım bölgelerinin fiziksel doğal sınırlarına ulaştıklarını kaydeden Bekir Sami Acar, Kayserigaz'da Develi, Bursagaz'da ise İznik yatırımlarının devam ettiğini söyledi. İznik ve Develi'deki yatırımların http://enerjigunlugu.net bu yıl sonu itibariyle büyük ölçüde tamamlanmış olacağını anlatan Bekir Sami Acar, "Amacımız gelecek kış buralarda gaz kullanımına geçilmesi. İznik'te bütün altyapı yatırımları bitmiş durumda. Şu anda kamulaştırma süreci var. Kararı çıktı. Çelik hattı da tamamlayıp gazı vereceğiz. İstanbul-İzmir Otoyolu üzerinde bulunan İznik'in, doğalgazın da sağladığı katma değerle daha iyi bir noktaya geleceğini düşünüyoruz" dedi.

HEDEF SATIN ALMALARLA BÜYÜMEK

Özellikle güçlü ve başarılı olduklarını belirttiği doğalgaz alanında büyümek istediklerini vurgulayan Bekir Sami Acar şöyle dedi: "Organik büyümede sınıra ulaştık. Satın alma yoluyla büyüme niyetimiz var. Burada takip ettiğimiz projeler var. Bu noktada bir kararlılığımız oluştu. Önümüzdeki dönemde satın almalar yoluyla büyümek istiyoruz. Niyetimizin yanında bu işlemin karşı tarafı olacak kurumların da niyeti önemli. Burada herhangi bir hedeften söz etmek doğru değil ama uygun şartlar oluştuğunda adım atmak istiyoruz. EWE'nin Türkiye'ye bakışı daha önce böyle değildi. Artık öyle."

Dağıtımdaki büyümenin diğer alanlardaki çalışmalarını da büyüteceğini vurgulayan Bekir Sami Acar, "Dolayısıyla toplam iş hacmimizin büyümesini bekliyoruz. Müşteri bazımızı en az ikiye katlamak 2020. Bunun önemli kısım mevcut şirketlerimizden gelecek, önemli bir bölümü satın alma yoluyla portföye katılacak müşteriler olacak" diye konuştu.

BİR İKİ ŞİRKETİ ALABİLİRİZ

Türkiye'de satın almayla alakalı belli ön görüşmeleri bulunduğunu aktaran Bekir Sami Acar şunları söyledi:

"Bir şey açıklayabilecek konumda değiliz. Ama bu noktada tekrar kararlı olduğumuzu söyleyebilirim. Her ne pahasına olursa olsun diye bakmıyoruz. Makul şartlar oluştuğunda. Acelemiz de yok. Fırsat gördüğümüzde adım atmaktan çekinmeyeceğiz. Kararlılığımız mevcut. Şu anda sayı ve rakam telaffuz etmek istemiyorum. Fırsat olursa bir iki şirketi bünyemize entegre edebiliriz. İşlem gerçekleşip gerçekleşmemesi dışımızdaki faktörlere bağlı. Merkezden de onayı alınmış yatırım bütçemiz var. Katı değil. Daha yüksek tutarlar gerekirse, ilave onayları da alabiliriz."

PAZAR ŞARTLARI KONSOLİDASYONA ZORLUYOR

Elektrik dağıtımında 20, doğalgazda 70 küsür şirket var bulunduğunu kaydeden Bekir Sami Acar, "Ölçek ekonomisi gerektiren bir iş. 50-100 bin nüfuslu bir yerde tek başına yatırım yaparsanız kalite gerektiren belli yatırımları yapmamanız gerekir. Yaparsanız da birim maliyeti yüksek olur. Türkiye'de bu noktada konsolidasyon olması (normal ekonomik rasyonaliteler açısından) gerekiyor. Bu ne zaman olur, bir şey söyleyemeyeceğim ama market şirketleri bu yöne doğru zorluyor. EPDK belli yatırımları istiyor. Ama onları belli ölçeğin altında yapmak mümkün değil."

ELEKTRİK DAĞITIMINDA FIRSAT GÖRMÜYORUZ

Bekir Sami Acar, EWE Turkey Holding'in büyüme hedefleri içinde elektrik dağıtımının da bir yer teşkil edip etmediği sorusu üzerine şöyle dedi:

"Elektrik dağıtımında özelleştirme fiyatları yüksek gerçekleşti. Çok büyük bir sır değil. Dolayısıyla orada çok ilgilenebileceğimiz bir fırsat çıkabileceğini düşünmüyorum."

YENİLENEBİLİRDEN ELEKTRİK ÜRETEBİLİRİZ

Bekir Sami Acar, EWE Holding Turkey'in elektrik pazarının üretim ayağında rol alıp almayacaklarına ilişkin sorular üzerine şunları söyledi:

"Elektrik üretimiyle alakalı bir planımız yok. Ama fırsat olduğu takdirde yenilenebilire dayalı üretim projeleri gündeme gelebilir. Bu meyanda güneşe dayalı yatırımlar bize daha sıcak geliyor. Almanya'da bu alanda çok ciddi bir kapasite var ve orada oyunun parçasıyız. Gaz ithalatı alanında fırsat oluşursa ilgileniriz. Ancak bu siyasi yanları da olan bir konu ve çok öngörülebilir değil." 

Mehmet KARA


EWE TURKEY GENEL MÜDÜRÜ FRANK QUANTE: İŞ KURACAK OLSAM ENERJİ VERİMLİLİĞİYLE İLGİLİ OLURDU

http://enerjigunlugu.net/quante:-enerji-verimliligi-cok-onemli-is-firsati_13471.html

Önceki ve Sonraki Haberler