1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ExxonMobil Süleymaniye'deki petol çalışmalarını yarıya indirdi

ExxonMobil Süleymaniye'deki petol çalışmalarını yarıya indirdi

Enerji Günlüğü - ABDli enerji şirketi ExxonMobil, Kuzey Irak'ın Süleymaniye şehrindeki üç petrol arama bloğunda çalışmalarını sonlandırdı.Dünyanın...

ExxonMobil Süleymaniye'deki petol çalışmalarını yarıya indirdi

Enerji Günlüğü - ABDli enerji şirketi ExxonMobil, Kuzey Irak'ın Süleymaniye şehrindeki üç petrol arama bloğunda çalışmalarını sonlandırdı.

Dünyanın en büyük petrol şirketi Amerikan ExxonMobil, Kuzey Irak Kürdistan Yönetimi sınırları içinde bulunan Süleymaniye şehrinde bulunan altı petrol arama bloğundan üçünde çalışmaları sonlandırma kararı aldı. 

Al Monitor’de yer alan habere göre, Süleymaniye’de bulunan Betava, Arbat ve Kara tesislerini kapatan ExxonMobil'in bu ani kararı kafalarda bazı soru işaretleri bıraktı. Bununla birlikte, Kürdistan Demokratik Parti dışişleri sözcüsü Hemen Hawrami Exxon’un Kuzey Irak yatırımlarını azaltmasının politik bir nedeni olmadığını şirketin yatırım politikasından kaynaklandığını ifade etti.

Ancak bazı analistler ABD’li şirketlerin İran tesirinde kaldıkları için Irak yatırımlarını azalttıklarını belirtirken, 6 Aralık’ta Irak Merkezi Hükümeti tarafından açıklanan Petrol raporuna göre Exxon Mobil Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi’ne verdiği kontrat sözlerini tutamayacağı için bölgeden ayrılıyor.

Hali hazırda küresel petrol şirketleri Kuzey Irak’ta 19 tesis işletiyor. ABD’li Chevron da bölgedeki bazı üretim tesislerini kapatmıştı. 

ABD Başkanlık seçimlerini kazanan ve bu ayın 20'sinde başkanlık görevini devralacak olan Donald Trump yeni kabinesinde ExxonMobil'in CEO'su Rex Tillerson’u ülkenin yeni Dışişleri Bakanı olarak açıkladı.

TRUMP'TAN DIŞİŞLERİNDE RUSYA İLE YAKINLAŞMA HAMLESİ

Önceki ve Sonraki Haberler