1. HABERLER

  2. PETROL

  3. ExxonMobil’den küresel petrol talebi düşüşü uyarısı

ExxonMobil’den küresel petrol talebi düşüşü uyarısı

Enerji Günlüğü - ABDli petrol şirketi ExxonMobil, iklim değişikliği düzenlemelerine bağlı olarak petrol talebinin 2040 yılına kadar gözle görülür...

ExxonMobil’den küresel petrol talebi düşüşü uyarısı

Enerji Günlüğü - ABDli petrol şirketi ExxonMobil, iklim değişikliği düzenlemelerine bağlı olarak petrol talebinin 2040 yılına kadar gözle görülür bir biçimde azalabileceği uyarısında bulunurken yenilenebilir enerji talebinin yılda yüzde 4.5 oranında artacağını belirtti.

ABD merkezli ExxonMobil şirketi, yaklaşık 200 ülkenin Paris’te toplanarak küresel yüzey sıcaklığının azaltma planını uygulamaya koymasından yaklaşık üç yıl sonra iklim etkisi raporunu açıkladı. Şirket, sera gazı emilimi ve iklim değişikliği kapsamında uygulanan düzenlemelere bağlı olarak, petrol talebinin 2040 yılına kadar küresel düzeyde “gözle görülür bir biçimde” azalabileceği uyarısı yaptı. ExxonMobil raporunda ayrıca, güneş panelleri, rüzgar türbinleri ve diğer yenilenebilir kaynaklardan elde edilen elektrik talebinin, bu senaryoya göre 2040 yılına kadar yılda yüzde 4.5 artacağı vurgulandı.

PETROL TÜKETİMİ AZALACAK

ABD merkezli petrol ve doğalgaz şirketi ExxonMobil hissedarlarının geçen yıl iklim değişikliği düzenlemelerini destekleme kararının ardından, uygulamanın etkilerinin analiz edilmesiyle dünya petrol tüketiminin yıllık yüzde 0.4’lük bir düşüşle 2040 yılına kadar günde 78 milyon varile (bpd) ineceğini öngörüyor. Mevcut durumda tüketim günde 100 milyon varil.

ExxonMobil’in açıkladığı yeni veriler, ABD Enerji Enformasyon Yönetimi’nin 98 milyon bpd olarak belirlediği mevcut düzeylerin yaklaşık yüzde 25 altında olarak hesaplandı.

ExxonMobil verileri küresel talebi yıllık olarak yüzde 0.5 artan doğal gazın petrole göre daha temiz yanan bir yakıt olarak görüldüğünü ortaya koydu.

Veriler yatırımcıların ve çevre aktivistlerinin, şirketi iklim değişikliğinin potansiyel etkisini tanımaya çağırmasıyla açıklanırken, raporun yayınlandığı gün ExxonMobil’in hisseleri yüzde 5.0 düştü.

Enerji Günlüğü
Önceki ve Sonraki Haberler