1. HABERLER

  2. KÖMÜR

  3. Eynez kömür ocağı özelleştirmesi Meclis’te

Eynez kömür ocağı özelleştirmesi Meclis’te

Manisa’nın Soma ilçesinde, Eynez linyit ocağının özelleştirilmesine karşı çıkan işçiler eylemlerini sürdürerek Ankara’ya yürümek istiyorlar.

Eynez kömür ocağı özelleştirmesi Meclis’te

Enerji Günlüğü - Manisa Soma’daki Eynez kömür ocağının özelleştirilmesine ilişkin TBMM’de Enerji Bakanı Fatih Dönmez’in yanıtlaması için soru önergesi verildi.

Manisa'nın Soma ilçesindeki Türkiye Kömür İşletmeleri’ne (TKİ) bağlı Soma Ege Linyit İşletmeleri bünyesinde linyit kömürü üretimi yapılan Eynez açık ocak işletmesinin bir kısmı, Kurban Bayramı öncesinde TKİ iştiraki olan Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri A.Ş.'ye ihalesiz olarak devredildi. Madende çalışan işçiler bu özelleştirmeye karşı Türkiye Maden İş Sendikası Soma Şubesinin de çağrısıyla Ankara'ya yürüyüş başlattı. Ancak işçilerin yürüyüşleri Manisa’nın Kırkağaç ilçesinde engellendi. İşçiler Ankara'ya yürüyerek eylemlerini devam ettirmek istiyorlar.

BAKAN DÖNMEZ’E SORU ÖNERGESİ

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, linyit ocağının özelleştirilmesiyle ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından cevaplanmak üzere meclise soru önergesi sundu. Yönetmeliğe göre, yalnızca teknik ve ekonomik açıdan uygun olmayan sahaların TKİ’nin iştirakleri üzerinden değerlendirilebileceğini hatırlatan Dervişoğlu, buna rağmen verimli bir ocak olan Eynez’in bir kısmının, TKİ iştiraki olan Yeni Anadolu Madencilik ve Teknolojileri A.Ş.'ye ihalesiz olarak devredildiğini belirtti. 

“ÖZELLEŞTİRME İVEDİLİKLE İPTAL EDİLMELİ”

301 madencinin hayatını kaybettiği maden faciasını da hatırlatarak ders alınmadığını kaydeden Dervişoğlu, ihalesiz yapılan ve kamu zararına neden olan bu özelleştirmenin ivedilikle iptal edilmesi gerektiğini belirtti. Dervişoğlu, özelleştirilmeyle kömür fiyatlarının kamuya göre iki kat daha pahalı olduğuna dikkat çekti. 

Önceki ve Sonraki Haberler