1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. BİYOKÜTLE

  4. Ezine OSB’de orman atıklarından elektrik üretilecek

Ezine OSB’de orman atıklarından elektrik üretilecek

Mersin Elektrik, Ezine OSB’de kuracağı 30 MW’lık biyokütle tesisinde orman atıklarını yakarak elektrik üretecek.

Ezine OSB’de orman atıklarından elektrik üretilecek

Enerji Günlüğü - Mersin Elektrik, Çanakkale Ezine OSB’de kuracağı 30 MW’lık biyokütle tesisinde orman atıklarını yakarak elektrik üretecek.

Mersin Elektrik Üretim ve Enerji Yatırımları A.Ş. tarafından Çanakkale İli, Ezine ilçesi, Çınarköy Mahallesi, Harap Yeri mevkii, Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi sınırları içerisinde 30 MW kapasiteli Ezine Biyokütle Enerji Santrali kurulması ve işletilmesi planlanıyor. Proje için 350 milyon lira yatırım yapılması öngörülüyor. 

Ezine Biyokütle Enerji Santrali’nde orman sahalarından çıkarılan atık köklerin yakıt hazırlama ünitesinde yakmaya uygun hale getirilerek elektrik üretilecek. Tesiste yılda 188 bin 670 ton atık kök yakılarak  Ayrıca Ezine Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesinde kurulacak olan tesislerin buhar ihtiyacının karşılaması da planlanıyor.

SANTRAL İKİ FAZLI İŞLETİLECEK

Kazanda yakma sırasında oluşacak ısıl güç ile buhar elde edilecek oluşan buhar türbinlere aktarılarak, türbinlerin dönmesi sağlanacak. Türbinlerin dönmesi ile oluşacak enerji ise jeneratör vasıtasıyla elektrik enerjisine dönüştürülecek ve üretilen elektrik enerjisi enterkonnekte sisteme aktarılacak. Ezine OSB bünyesinde kurulacak olan işletmelerin buhar ve ısı ihtiyaçları tesisten karşılanacak.

Santralde, ilk faz 16,5 MWe + 1 MWe üretimi için 450 oC sıcaklık, 55 bar basınç ve 70 ton/saat buhar ihtiyacı gerekmektedir. İkinci faz 12,5 MWe için 480 oC sıcaklık, 61 bar basınç ve 50 ton/saat buhar ihtiyacı gerekiyor. 

Enerji Günlüğü