1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. RÜZGAR

  4. Fas, IEA ortaklığıyla yenilenebilir enerjisini geliştirecek

Fas, IEA ortaklığıyla yenilenebilir enerjisini geliştirecek

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ile Kuzey Afrika ülkesi Fas enerji güvenliği, verimlilik ve yenilebilir enerji gibi alanlarda ortak çalışma...

Fas, IEA ortaklığıyla yenilenebilir enerjisini geliştirecek

Enerji Günlüğü - Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) ile Kuzey Afrika ülkesi Fas enerji güvenliği, verimlilik ve yenilebilir enerji gibi alanlarda ortak çalışma yürütecek.

Uluslararası Enerji Ajansından yapılan açıklamada, Ajansa ortak üye sıfatla 2016 yılında katılan Fas ile 3 yıllık yeni bir çalışma programı başlatılması konusunda anlaşmaya varıldığı duyuruldu. Anlaşmayı IEA İcra Direktörü Fatih Birol ve Fas Enerji, Maden ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Aziz Rabbah imzaladı.

Açıklamaya göre program,  enerji güvenliği, verimlilik ve yenilebilir enerji gibi alanları kapsayacak. Çalışma programı, Fas Enerji Bakanlığının ortaya koyduğu, ülkenin yenilenebilir enerji yatırımlarını arttırma ve fosil yakıt ithalatını azaltma hedeflerini gözeten bir içerikte hazırlanacak.

Fatih Birol anlaşma töreninde yaptığı değerlendirmede, ortak çalışma programının IEA ile Fas arasındaki uzun süreli ilişkilerin yeni bir düzeyde devamını sağlayacağını kaydederek, taraflar arasında daha sürdürülebilir ve güvenli enerji güvenliği için ortaklığı pekiştireceğini belirtti. 

Uluslararası Enerji Ajansı “ortak üye” modeliyle gelişmekte olan ülkelerle ilişkilerini geliştiriyor. Bu amaçla Çin, Hindistan, Endonezya, Singapur ve Tayland ortak üye olarak Ajans faaliyetlerinde yer alıyor. Fas ise 2007 yılından bu yana IEA ile işbirliği yapıyor. Fas IEA'nin bu inisiyatifine katılan ilk Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgesi ülkesi.

Önceki ve Sonraki Haberler