1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Fas ve Portekiz elektrik ağlarını birleştirecek

Fas ve Portekiz elektrik ağlarını birleştirecek

Enerji Günlüğü - Fas ile Portekiz arasında 1000 MW kapasiteli bir elektrik bağlantısı kurularak hem iki ülkenin, hem de Avrupa’nın enerji arz güvenliği...

Fas ve Portekiz elektrik ağlarını birleştirecek

Enerji Günlüğü - Fas ile Portekiz arasında 1000 MW kapasiteli bir elektrik bağlantısı kurularak hem iki ülkenin, hem de Avrupa’nın enerji arz güvenliği artırılacak. 

Fas ile Portekiz arasında bir elektrik bağlantısı projesi gerçekleştirilecek. Fas Enerji, Madenler ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı Aziz Rabbah Portekiz Enerji Bakanı Jorge Seguro Sanches ile birlikte iki ülke arasında bir elektrik bağlantısı projesini gerçekleştirmek için ortak bir bildiri imzaladı. 

1000 megavatlık bir kapasiteye sahip olan Fas-Portekiz elektrik bağlantısı, bölgesel bir enerji merkezi oluşturmaya ve bölgesel enerji bağımsızlığını artırmaya yardımcı olacak. 2020 yılına kadar faaliyete geçmesi beklenen kıtalararası elektrik bağlantısının toplam maliyetinin 700 milyon euro olması bekleniyor.

İmzalanan bildiriye göre, iki ülke arasındaki elektrik bağlantısının yapılacak tekno-ekonomik çalışmalarının sonuçlarına istinaden bir inşaat ve finansman planı önermek için iki ülkenin elektrik şebeke operatörleri REN ve ONEE görevlendirildi. 

Fas 2020 yılına kadar elektriğini yüzde 42 oranında, 2030 yılına kadar da yüzde 50’sini yenilenebilir enerji kaynaklarında üretmeyi hedefliyor. Portekiz’in ise şu anda yenilenebilir enerji kaynaklı elektrik üretim fazlası bulunuyor ve Fas’ın giderek artan enerji ihtiyacı için elektrik bağlantısı son derece önemli bir rol oynayacak. Ayrıca hem Fas’ın hem de Portekiz’in enerji kaynaklarını çeşitlendirme projeleri kapsamında LNG terminalleri de bulunuyor. 

Şu anda, Portekiz fazla elektriğini komşu İspanya'ya ihraç ediyor ve bu da daha sonra Fransa üzerinden Avrupa sistemine aktarılıyor.

Enerji Günlüğü

Önceki ve Sonraki Haberler