1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Fas’tan İngiltere’ye denizaltından temiz elektrik gönderilecek

Fas’tan İngiltere’ye denizaltından temiz elektrik gönderilecek

Xlinks şirketi, Fasta rüzgar ve güneş santrallerinden ürettiği elektriği 3.800 km'lik bir denizaltı kablosuyla İngiltere’ye satmayı planlıyor.

Fas’tan İngiltere’ye denizaltından temiz elektrik gönderilecek

Enerji Günlüğü - Xlinks şirketi, Fasta rüzgar ve güneş santrallerinden ürettiği elektriği 3.800 km'lik bir denizaltı kablosuyla İngiltere’ye satmayı planlıyor.

İngiltere merkezli Xlinks şirketi, Fas'ta 10,5 GW rüzgar ve güneş kompleksi inşa etmeyi ve burada üretilen elektriği 3.800 km'lik bir denizaltı kablosuyla İngiltere’ye satmayı hedefliyor.

Xlinks CEO’su Simon Morrish, dünyanın en uzun deniz altı enerji iletim hattı olan proje için 18 milyar sterlin yatırım yapacaklarını açıkladı. Denizaltı kablo bağlantısı Portekiz, İspanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinin karasularından geçecek. Proje tamamlandığında, bir fark sözleşmesi (CfD) planı kapsamında Birleşik Krallık'a her yıl 26 TWh elektrik sağlayacak. Bu ise İngiltere'nin elektrik talebinin yüzde 7,5’ine denk geliyor.

Xlinks, proje inşaatı için uluslararası ihaleler düzenleyecek. Şirket ilk 1.8 GW kabloyu 2027'nin başında ve ikincisini de iki yıl sonra devreye almayı bekliyor.

 

Önceki ve Sonraki Haberler