1. HABERLER

  2. DOĞALGAZ

  3. Fatih Birol: ABD’de enerji rönesansı yaşanıyor!

Fatih Birol: ABD’de enerji rönesansı yaşanıyor!

Enerji Günlüğü - “4. Geleneksel Uluslararası Enerji Forumu”nda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol,  Amerika Birleşik...

Fatih Birol: ABD’de enerji rönesansı yaşanıyor!

Enerji Günlüğü - “4. Geleneksel Uluslararası Enerji Forumu”nda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başekonomisti Fatih Birol,  Amerika Birleşik Devletleri’nin kaya gazı ve petrolü kaynakları sayesinde enerji alanında Rönesans yaşadığını söyledi.

Forumda, dünya enerji piyasalarıyla ilgili son gelişmeleri paylaşan Başekonomist Birol, küresel enerji piyasalarında aktörlerin değişmeye başladığına dikkat çekti. 70’li yıllarda sanayileşen ülkelerin dünya enerji tüketiminin üçte ikisinde pay sahibi olduğunu söyleyen Birol, enerji tüketimi konusunda OECD üyesi olmayan ülkelerin, yakın bir gelecekte üye ülkelere oranla öne geçeceğine dikkat çekti. Birol, enerji konusunda Uzakdoğu’da yaşanan gelişmelere vurgu yaptı. Çin’in, dünya enerji devi olma yolundaki istikrarlı adımlarını yakın gelecekte daha da hızlandıracağının altını çizen Birol, “Yeni güçler ortaya çıkıyor: Çin, Hindistan ve Ortadoğu ülkeleri. Bu ülkeler, küresel enerji tüketiminde daha büyük bir rol oynamaya başlayacaklar. Buradaki mesaj çok net: Küresel enerji tüketiminin merkezkaç kuvveti ya da merkezi doğuya doğru kayıyor. Yavaş yavaş ama emin adımlarla enerji tüketiminin merkezi doğuya doğru kayıyor” diye konuştu.

ABD VE AVRUPA ARASINDAKİ GAZ FİYATI FARKI ARTACAK

ABD’de konvansiyonel olmayan kaynakların çok yakın bir zamanda geleneksel enerji kaynaklarına oranla öne çıkacağını söyleyen Fatih Birol, bu gelişmenin ülkedeki ve dünyadaki doğalgaz fiyatlarını da düşüreceğini dile getirdi. Birol, “Hem petrol, hem doğal gaz anlamında hepimizi etkileyecek değişiklikler oluyor. ABD'deki petrol üretimi artmaya başladı. ABD, yakında hem petrol ithal etmek durumunda kalmayacak, ya da çok az edecek. ABD, büyük bir petrol üreticisi haline gelecek. ABD kendi kaya gazı kaynaklarını çıkarmaya başladıktan sonra gaz fiyatlarında Avrupa piyasalarına oranla ciddi bir düşüş yaşandı ve iki piyasa arasında doğalgaz fiyat farkı yakın gelecekte daha da artacak” diye konuştu.  Yüksek enerji fiyatlarının Avrupa ekonomileri için ciddi bir sorun oluşturacağını söyleyen Birol, Avrupa’nın rekabet gücünü kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

“ENERJİ ÜRETİMİNDE EN HIZLI BÜYÜYEN ÜLKE TÜRKİYE”

Önümüzdeki on yıl içinde Türkiye'nin 45 gigawatt enerji üretimini sağlayacak kapasiteye ulaşacağını söyleyen Birol, Avrupa'da enerji üretimi en hızlı büyüyen ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. Türkiye'nin Afrika ve Akdeniz havzasında bulunan büyük kaynaklar konusunda önünün açılması gerektiğini dile getiren Fatih Birol, "Türkiye'nin etrafında dünya gaz ve petrol rezervlerinin yüzde 70 bulunuyor ama bunun da ötesinde dünya üzerinde bu rezervlere erişmenin en ekonomik olduğu bölgeler de Türkiye'nin etrafında'' ifadelerini kullandı.

(Burak GÜNER)

Önceki ve Sonraki Haberler