1. HABERLER

  2. NÜKLEER

  3. Fatih Dönmez: Akkuyu NGS Cumhuriyetin 100. Yılını taçlandıracak

Fatih Dönmez: Akkuyu NGS Cumhuriyetin 100. Yılını taçlandıracak

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu NGS’nin 2023’te faaliyete başlayacağını ve Cumhuriyet’in 100 yılını taçlandıracağını söyledi.  

Fatih Dönmez: Akkuyu NGS Cumhuriyetin 100. Yılını taçlandıracak

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu NGS’nin 2023’te faaliyete başlayacağını ve Cumhuriyet’in 100 yılını taçlandıracağını söyledi.  

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin (NGS) enerjide kaynak çeşitliliğini artıracağını ve enerjide arz güvenliğine katkıda bulunacağını bildirdi. 

Yazılı açıklamasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Akkuyu NGS inşaat sahasını ziyaret ettiğini hatırlatan Bakan Dönmez, Cumhurbaşkanı’nın Akkuyu NGS projesine verdiği desteğin inşaatın hızlanmasında önemli rol oynadığını kaydetti. 

“AKKUYU NGS NÜKLEER BİLİMİNDE BEYİN TAKIMI YETİŞTİRİYOR”

“Türkiye yarım asırlık nükleer enerji serüveninde 2023'e doğru adım adım ilerliyor. Akkuyu NGS Cumhuriyetimizin 100. yılını taçlandıracak” diyen Fatih Dönmez açıklamasını şöyle sürdürdü, “Akkuyu NGS'de çalışmak üzere bugüne kadar toplam 246 Türk öğrenci nükleer mühendislik eğitimi, 69 Türk öğrenci ise yüksek lisans eğitimi almak için Rusya'ya gönderildi. Bu öğrencilerin 208'i mezun olarak işbaşı yaptı. Akkuyu, Türkiye'nin nükleer enerjide beyin takımı olacak kalifiye insan gücünün yetişmesine olanak sağlayacak. Türkiye yarım asırlık nükleer enerji serüveninde 2023'e doğru adım adım ilerliyor. Akkuyu NGS Cumhuriyetimizin 100. yılını taçlandıracak".

60 YILDA 2,4 MİLYAR TON KARBON EMİSYONU ENGELLENECEK

Akkuyu NGS'nin elektrik üretiminde kullanılan ithal kaynak payını belli oranda azaltacağını vurgulayan Fatih Dönmez, açıklamasında şunları kaydetti, “Haberleşme, telekomünikasyon, savunma, sağlık, uzay bilimleri gibi Türkiye'nin ileri teknoloji üretiminde önemli bir kaldıraç noktası olacak. Üst düzey yerli teknoloji üretimi için gereken know-how transferiyle yerli sanayinin gelişimine katkıda bulunacak. Santral sayesinde inşaat, elektrik-elektronik ve makine imalat sanayi altında faaliyet gösteren pek çok sektöre iş imkanı sağlanacak. Ayrıca, Akkuyu yıllık 128 milyon ton, 60 yıl boyunca da 2,4 milyar ton karbon emisyonunu engelleyecek. Bu, 9 milyon hektar ormanın tutacağı karbon miktarına eş bir rakama denk geliyor". 

“ÖNCELİĞİMİZ NÜKLEER GÜVENLİK”

Bakan Fatih Dönmez, Akkuyu NGS'nin 4 ünitesinde yatırımın aynı anda ilerlediğini bildirdi ve “Bu projede nükleer güvenlik en önemli önceliğimizdir. Santralin uluslararası güvenlik ilke ve standartlara uygun bir şekilde kurulması için Nükleer Düzenleme Kurumu (NDK), diğer yetkili kurum ve kuruluşlarla koordineli olarak denetim ve gözetim faaliyetlerini aralıksız yürütüyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAE) gerekleriyle uyumlu olarak, uluslararası nükleer güvenlik seviyesine sahip olmak amacıyla 238 denetçi ile gözetim ve denetim yapılıyor. Ağustos 2021 sonuna kadar 30 bin 879 denetim gerçekleştirildi” dedi. 

Akkuyu NGS, her biri 1200MW gücünde 4 adet reaktörden oluşacak. İnşaatı tamamlandığında Santralin toplam 4.800MW kurulu gücü olacak. Tesisin ilk ünitesinin 2023 yılında devreye alınması hedefleniyor. Diğer 3 ünite ise birer yıl arayla 2026 sonuna kadar faaliyete geçecek. 

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler