1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Fatih Dönmez: Elektrik fiyatları maliyete göre düzenlenecek

Fatih Dönmez: Elektrik fiyatları maliyete göre düzenlenecek

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik fiyatlarının maliyetlere göre ayarlanacağını söyledi. Enerji ve Tabii...

Fatih Dönmez: Elektrik fiyatları maliyete göre düzenlenecek

Enerji Günlüğü – Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik fiyatlarının maliyetlere göre ayarlanacağını söyledi. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, elektrik piyasasında tüketim fiyatlarının ayarlamasında maliyet esasına bakacaklarını söyledi. “Maliyetler neyi gerektiriyorsa yapacağız” diyen Bakan Fatih Dönmez, konut tüketicisi ve küçük esnaf için özel düşük bir tarife formülü üzerinde durduklarını da sözlerine ekledi. 

Ankara’da gazetecilerle bir araya gelen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, petrol fiyatları ve döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin elektrik fiyatlarına yansıması konusunda, elektrik üretim maliyetlerinin esas alınması ve maliyetler neyi gerektiriyorsa onun yapılması gerektiğini kaydetti. 

Fatih Dönmez şöyle konuştu, “İki fiyat ayarlaması yaptık. Özellikle maliyet artışları, kur ve petrol fiyatlarındaki artış, bu ayarlamaları zorunlu kıldı. Elektriğin aşağı yukarı yüzde 35’ini hala doğalgazdan elde ediyoruz. Doğalgazda da dışa bağımlıyız. Doğalgaz fiyatlarını da petrol fiyatları etkiliyor. İki yıl içinde petrol fiyatları 40-45 dolardan 70-80 dolar bandına geldi. Kur, neredeyse iki kat arttı. Onun etkisiyle doğal gaz fiyatları arttı ve nihayetinde elektrik fiyatlarını da arttırmak zorunda kaldık. Bu da tüketiciye yansıdı ama biz bunu yine minimum düzeyde tuttuk”. 

“KÜÇÜK TÜKETİCİ KAMU ÜRETİMİYLE DESTEKLENECEK”

Bakan Dönmez, elektrikte verimlilik ve tasarruf konusunda çalışmalar yürüttüklerini belirterek, Türkiye’de üretilen elektriğin üçte birini kamunun ürettiğini hatırlattı ve korunması gereken konut tüketicisi ile küçük esnafın kamu elektrik üretim kaynakları ile destekleneceği bir formül üzerinde çalıştıklarını kaydetti. Sanayiciler için de artık serbest piyasanın yavaş yavaş oluştuğunu ve elektriğin de bundan böyle tedarik yönetimi kapsamında değerlendirilmesi gerekeceğini söyledi. Bakan Fatih Dönmez sözlerini şöyle sürdürdü, “Türkiye olarak enerji tüketimini azaltmamız gerekiyor. Başka bir deyişle enerji yoğunluğunu azaltmamız gerekiyor. Bugünkü koşullarda fiyat ayarlamalarını kimse isteyerek yapmıyor. Zorunluluktan kaynaklanıyor. Küçük tüketiciler yani konut ve küçük esnaf gibi orada daha düşük tarifelerle ilerlemeyi planlıyoruz. Bizim yapmak istediğimiz kamu üretim kaynaklarını korunması gereken küçük tüketiciye yönelik kullanmak”. 

“SANAYİCİ PROFESYONELCE TEDARİK YAPACAK”

“Profesyonel iş dünyasındaki sanayicilerimiz, işletmelerimiz de piyasa artık serbestleşiyor. Piyasa serbestleşecekse; iş dünyası, sanayici, işletmeciler ihtiyaç duyduğunuz elektriği artık serbest üreticiler var; onlarla pazarlığınızı yapın. Bir sanayicinin ham madde tedarikinde izlediği yol, yöntem neyse artık elektrik de önemli bir unsursa aynı mantıkla hareket edilmesi gerekiyor. EPDK bir çalışma yapıyor. Dağıtım sektörü ile görüşüyorlar. Tüketiciyi daha verimli kullanmaya itmesi açısında böyle bir kademelendirme çalışması düşünüyoruz”.

Önceki ve Sonraki Haberler