1. HABERLER

  2. YENİLENEBİLİR

  3. GÜNEŞ

  4. Fatih Dönmez: Güneşin ve yenilenebilirin payı artıyor

Fatih Dönmez: Güneşin ve yenilenebilirin payı artıyor

Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Karapınar GES’in devreye girmesiyle toplam elektrik üretimindeki güneş payının  %25 artacağını söyledi. 

Fatih Dönmez: Güneşin ve yenilenebilirin payı artıyor

Enerji Günlüğü - Enerji Bakanı Fatih Dönmez, Karapınar GES’in devreye girmesiyle toplam elektrik üretimindeki güneş payının  %25 artacağını söyledi. 

Kalyon Güneş Teknolojileri Fabrikası’nın açılış töreninde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, tesisin ilk ürünlerinin Konya Karapınar GES’te kullanılacağını söyledi. 

%70’in üzerinde yerlilik oranıyla kurulan fabrikanın enerji sektörüne dinamizm katacağını söyleyen Bakan Dönmez “Fabrikanın ilk etap panel üretimi, Türkiye’nin en büyük güneş enerjisi santrali olacak Konya Karapınar GES’de kullanılacak. 1 milyar dolar yatırımla yıllık 2,6 milyar kWh elektrik üretecek Karapınar GES, 2020 Eylül ayından başlayarak her ay 40 MW’lık bölümler halinde devreye alınacak ve 33 ayda tam kapasite işletmeye geçecek. Karapınar’ın devreye girmesiyle, elektrik üretimimizde güneş enerjisinin payı yüzde 25 artacak. Temiz enerji üretimiyle yıllık 2 milyon ton fosil yakıt ve karbondioksit salımını da engellemiş olacağız” diye konuştu. 

YENİLENEBİLİRİN PAYI 50,3’E ÇIKTI

Yeni tesisin sektördeki yenilenebilir enerji payını arttıracağına vurgu yapan Bakan Fatih Dönmez, 2020 Temmuz sonu itibariyle toplam kurulu güç içerisindeki yenilenebilir enerjinin payını yüzde 50,3’e çıkardıklarını kaydetti ve şöyle konuştu, “2002’den 2020’ye kadar devreye aldığımız toplam kapasitenin yarısını yenilenebilir kaynaklar oluşturdu. 2013 yılına kadar enerji portföyümüzde yer almayan güneş enerjisinde, bugün 6.232 MW’lar seviyesine geldik. 2019’da 4,1 milyon hanenin elektrik tüketimini güneşten elde ettiğimiz enerjiyle karşıladık. 2020 Mayıs ayında güneş santralleri toplam elektrik üretiminin yüzde 5,6’sını karşılayarak aylık bazda rekor kırdı. Türkiye, güneş santrallerinin devreye alındığı 2014’ten bu yana, sadece 6 yıl gibi kısa bir sürede, dünyada güneş enerjisi kurulu gücünü en çok artıran dokuzuncu, Avrupa’da ise üçüncü ülke oldu”. 

1000 MW İÇİN 74 YARIŞMA 

Yenilenebilir kaynaklara daha fazla yatırım çekmek, orta ve küçük ölçekli yatırımcıların da bu alana girmelerini sağlamak için Ekim ayında ilk Mini YEKA-GES yarışmasını gerçekleştireceklerini hatırlatan Fatih Dönmez, “36 ilimiz için güneş enerjisine dayalı 10, 15, 20 MW arasında değişen toplam 1.000 MW kapasiteli 74 yarışma düzenleyeceğiz. Yenilenebilir enerjide sadece üretim değil tüketim tarafında da vatandaşlarımızı bu sürecin bir parçası haline getirecek Yeşil Tarife’yi devreye aldık. Elektriğini yenilenebilir enerji kaynaklarından almak isteyen vatandaşlarımız ilgili tedarik şirketi vasıtasıyla Yeşil Tarife’ye geçiş yapmaya başladı. Vatandaşlarımız tutum ve davranışlarıyla sektörün geleceğinde aktif rol oynayacaklar. Vatandaşlarımızın yenilenebilir enerji ve YETA’ya olan talepleri arttıkça yenilenebilir enerji yatırımları da artacak”. 

Bakan Dönmez konuşmasının sonunda projenin hayata geçmesine öncülük eden Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı döneminde fabrikanın temelini atan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a teşekkür etti sözlerini şöyle tamamladı, “Kalyon Grubuna ve gece gündüz çalışarak bu eseri milletimize kazandıran mühendis ve işçi kardeşlerimize de milletimiz adına şükranlarımı sunuyorum. Ülkemize ve milletimize hayırlı, uğurlu olsun”.

İlgili Haberler
Önceki ve Sonraki Haberler