1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Fatih Dönmez: Yaz saatinde haklılığımız ortaya çıktı

Fatih Dönmez: Yaz saatinde haklılığımız ortaya çıktı

Enerji Günlüğü – Fatih Dönmez, uygulamanın başladığı 2016 yılında hükümetin yaz saatiyle ilgili kararında ne kadar haklı olduğunun ortaya çıktığını...

Fatih Dönmez: Yaz saatinde haklılığımız ortaya çıktı

Enerji Günlüğü – Fatih Dönmez, uygulamanın başladığı 2016 yılında hükümetin yaz saatiyle ilgili kararında ne kadar haklı olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Avrupa Birliği Parlamentosunun yaz saatini durdurma kararının ardından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez Türkiye’nin yaz saati uygulamasını sona erdirildiği 2016 yılında, kararın dirençle karşılaştığını hatırlattı ve şöyle konuştu, “Biz 2016 yılında bu kararı verdiğimizde, maalesef Türkiye’de her karara negatif direnç gösteren muhalif kesimler; o karara da direnç göstermiş, muhalefet etmişlerdi. Geldiğimiz nokta aslında ne kadar haklı olduğumuzu gösterdi. Biz o kararı alırken gün ışığından daha fazla yararlanmanın tek saat uygulaması ile mümkün olacağını hesap etmiştik. Nitekim sonrasında yaptığımız çalışmalar da bunun böyle olduğunu gösterdi”. 

AB İLE TÜRKİYE ARASINDA SAAT FARKI 1 SAAT OLACAK

Bakan Dönmez, yaz saati uygulamasının ilk döneminde elektrik tüketiminde toplam tasarruf değerinin 1,3 milyar kilovatsaat olarak hesaplandığını kaydetti ve bu miktarın bugünkü değeriyle karşılığı yaklaşık 1 milyar liraya tekabül ettiğini belirtti. Fatih Dönmez sözlerini şöyle sürdürdü, “Avrupa Birliği’nin kararı, aslında isabetli bir karardır. Avrupa Birliği ile ülkemiz arasındaki zaman zaman bir, kimi zaman da iki olan saat farkı; eskiden olduğu gibi bir saate inmiş olacak. Bu açıdan da olumlu buluyoruz”. 

BİRÇOK ÜLKE TEK SAAT KULLANMA YÖNÜNDE TERCİH YAPTI

Bakan Dönmez açıklamasını şöyle tamamladı, “Sadece Avrupa Birliği değil, birçok başka ülke yaz ve kış saati uygulamasından vazgeçme yönünde iradelerini ve çalışmalarını ortaya koyuyorlardı. Avrupa Birliği tek saat uygulamasına geçtikten sonra herhalde dünya genelinde iki saat uygulamasını uygulayan fazlaca bir ülke kalmayacaktır. Ülkenin coğrafyasına göre de değişebilir. Çok büyük ülkelerde biliyorsunuz kendi içlerinde farklı zaman dilimleri var”. 

AVRUPA ÜLKELERİ YAZ SAATİ UYGULAMASINI 2021’DE SONLANDIRIYOR

Önceki ve Sonraki Haberler