1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Fina Enerji: VİOP’tan çekilebiliriz

Fina Enerji: VİOP’tan çekilebiliriz

Enerji Günlüğü - Fina Enerji Genel Müdürü Onur Yazgan, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda minimum emir büyüklüğünün düşürülmesine...

Fina Enerji: VİOP’tan çekilebiliriz

Enerji Günlüğü - Fina Enerji Genel Müdürü Onur Yazgan, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda minimum emir büyüklüğünün düşürülmesine tepki gösterirken, bu şartlar altında piyasa yapıcılığı faaliyetinden çekilebileceklerini belirtti. 

Borsa İstanbul bünyesindeki Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda (VİOP) işlem gören vadeli elektrik sözleşmelerinde piyasa yapıcılar için minimum emir büyüklüğünün 50’den 25’e düşürülmesi piyasa yapıcısı şirketlerin tepkisini çekti.

VİOP’ta elektrik kontratları için piyasa yapıcılığı unvanını ilk alan şirket konumundaki Fina Enerji’nin genel müdürü Onur Yazgan, “Vadeli elektrik sözleşmelerinde piyasa yapıcılar için minimum emir büyüklüğü Mart 2016 döneminden başlayarak 50'den 25'e düşürüldü. Bence Borsa Yönetimi piyasa derinliği açısından ne yazık ki son derece yanlış bir karar aldı. Umarım benzer hataların tekrarlanmaması için bu kararlar alınmadan veya hayata geçirilmeden önce piyasa yapıcı firmalar ile görüşülür ve vadeli elektrik sözleşmeleri "piyasa yapıcı çöplüğüne" dönüştürülmez” dedi.

Onur Yazgan, “Fina Enerji olarak bizim uzun vadede bu koşullar altında piyasa yapıcılık faaliyetine devam edeceğimizi düşünmüyorum” dedi.

Borsa İstanbul Genel Müdürü Tuncay Dinç’in, piyasa yapıcılığı yapan şirketlere konuyla ilgili olarak gönderdiği mektup şöyle:

“Bilindiği üzere, 2015/86 sayılı ve 15 Eylül 2015 tarihli Duyurumuz ile VİOP’ta Yeni Piyasa Yapıcılık Programının detayları belirlenmiş olup, bu k apsamda Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerinde Minimum Emir Büyüklüğü 50 olarak uygulanmaktadır.

Söz konusu duyurunun 7. maddesinde bulunan gerekli görülmesi halinde piyasa yapıcılık şartları üç ay önceden açıklanmak suretiyle Borsa İstanbul Genel Müdürlüğü tarafından değiştirilebilir hükmüne istinaden Baz Yük Elektrik Vadeli İşlem Sözleşmelerindeki Minimum Emir Büyüklüğü Mart 2016 döneminden başlayarak 25 olarak uygulanacaktır.

Bilgilerinizi ve gereğini rica ederim.”

Mehmet KARA

... 

Etiketler : , , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler