1. HABERLER

  2. PETROL

  3. Fındıklı: Hedef TPAO`yu THY modeliyle dünya devi yapmak

Fındıklı: Hedef TPAO`yu THY modeliyle dünya devi yapmak

Enerji Günlüğü - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Enerji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nı THY modeliyle...

Fındıklı: Hedef TPAO`yu THY modeliyle dünya devi yapmak

Enerji Günlüğü - Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Enerji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nı THY modeliyle bir dünya oyuncusu haline getirmeyi hedeflediklerini söyledi. 

VİDEO'YU İZLEMEK İÇİN TIKLAYIN

Mücahit Fındıklı, Enerji Günlüğü'nün yeni Türk Petrol Kanunu Tasarısı konusundaki sorularını cevapladı. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nı, yeni Kanun'un kapsamı dışında tutmayı tercih ettiklerini belirten Fındıklı, bunu TPAO'yu bir dünya devi haline getirme amacına bağladı. Fındıklı şunları söyledi:

"Türkiye'de petrol stratejisinde sözümüz şu. Bizde petrol var mı? Bilmiyoruz. Varsa bulacağız, yoksa bulamayacağız. İkincisi, doğru soru da şudur. Bizde petrol olmayabilir. Bizde petrol yok ise eğer, biz olan yerde neden yokuz? Bizim şirketlerimiz petrol olan yerde neden yoktur? İşte onun için biz TPAO'nun teşkilat yasasını Petrol Kanunu'ndan ayırdık, TPAO'yu uluslararası bir oyuncu haline getirmeye çalışacağız. Yani Kuzey Irak'ta Venezüela'da Afrika'da yani her yerde petrol arayan ve petrol arayan şirketlere ortak olan, bir piyasa oyuncusu, dünya piyasa oyuncusu, devletin desteğiyle bir piyasa oyuncusu olabilecek bir şirket haline getirmek istiyoruz. Bütün çabamız o. Bunu yaptığımız zaman Türkiye petrol ihtiyacını petrol olan bölgelerden temin etmiş olacak. Şu anda zaten TPAO, TPIC bu tip faaliyetlerle gerek Kuzey, gerek Güney Irak'ta, Kazakistan'da, Venezüela'da bu şekilde aramalar yapıyor, kuyular çalıştırıyor."

TPAO, THY İLE AYNI STATÜYE GETİRİLECEK

TPAO'ya nasıl bir model düşündükleri sorusuna cevap verirken, THY modelini örnek veren Fındıklı şöyle konuştu:

"Biz nasıl THY'yi yeni bir yapıya kavuşturduysak, TPAO'yu da aynı statüye, aynı yapıya kavuşturmaya çalışıyoruz. Nasıl biz THY'de birtakım açılımlar yapıp, THY'yi halkın yolu, halkın malı haline getirdiysek, dünyanın en önemli havayollarından biri haline getirdiysek, itibarı bir o kadar daha arttıysa, TPAO'yu da bir dünya oyuncusu yapmak suretiyle, gerekirse ileride halka arz etmek suretiyle dünya oyuncusu yapmaya çalışacağız. Ana strateji budur, dolayısıyla çok hayırlı bir iş olacak."

TPAO ÖZEL ŞİRKETLERİ DE DÜNYAYA AÇACAK

Yeni modelde gerekirse TPAO ile ortaklıklar yapmak suretiyle Türk özel sektör firmalarını da üçüncü, dördüncü ülkelere taşıma imkanı bulunabileceğini kaydeden Mücahit Fındıklı, "Petrol meselesinde, bizde yok ne yapalım diye yan gelip yatmayacağız. Mutlaka olan yerde bir oyuncu olarak Türkiye'nin petrol ihtiyaçlarını temin edeceğiz" diye konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler