1. HABERLER

  2. ELEKTRİK

  3. Fındıklı: Yatırımcı enerjide geleceği bugünden satın alıyor

Fındıklı: Yatırımcı enerjide geleceği bugünden satın alıyor

Enerji Günlüğü - TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, yatırımcıların Türkiye'de enerji sektörünün geleceğini şimdiden yüksek...

Fındıklı: Yatırımcı enerjide geleceği bugünden satın alıyor

Enerji Günlüğü - TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Mahmut Mücahit Fındıklı, yatırımcıların Türkiye'de enerji sektörünün geleceğini şimdiden yüksek fiyatlarla satın almaya başladığını söyledi.
Mücahit Fındıklı, EPDK'nın 11. Kuruluş Yıldönümü nedeniyle düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, elektrik ve doğalgazda 11 yıldır devam eden serbestleşme sürecinde edinilen tecrübe ve bilgilerin önümüzdeki yıllarda çok işe yarayacağını söyledi.

PİYASA REKABETE AYKIRILIKLARDAN TEMİZLENDİ
Özellikle elektrik piyasalarında zaman zaman yaşanan aksaklıklara rağmen önemli bir mesafe alındığını anlatan Fındıklı, "Rekabetçi yapının temelleri olan serbest tüketici limitleri, ikili anlaşmalar, gün öncesi piyasaları gibi pek çok operasyon piyasaya hareket getirdi. Piyasa serbest ve rekabetçi yapıya aykırı uygulamalardan ve teşebbüslerden temizlendi" diye konuştu.

ENERJİDE ZİHNİYET DÖNÜŞÜMÜ
Enerji alanında, farkında olarak ya da olmayarak bir zihniyet dönüşümünden geçildiğini belirten Fındıklı, şunları söyledi:
"Dün, devletin tekelinde olan bir elektrik sektörü vardı. Bu işten kâr edilip edilmemesi, üretiminin maliyeti, tüketici memnuniyeti gibi bugün üzerinde durduğumuz meseleleri konuşmaya gerek yoktu. Bugünse bu işin ticaretini konuşuyoruz. Üreticinin, dağıtıcının, tüketicinin birbirinden farklı beklentilerini konuşuyoruz. Birinin memnuniyeti, diğerinin mağduriyetine yol açmasın istiyoruz. Bu yüzden bugün, kamunun payı azaldı ama mesuliyeti geçmişe göre daha fazla."

KÖKLÜ YASAL DEĞİŞİKLİKLER YOLDA
Mücahit Fındıklı, Türkiye'nin gündeminde elektrik ve doğalgaz piyasası kanunlarında yapılacak köklü yasal değişiklikler bulunduğunu söyledi. Bu değişikliklerle enerji ticaretinin daha rekabetçi hale geleceğini, piyasa düzenleme faaliyetlerinin kapasitesinin artacağını belirten Fındıklı, tüm bunların sunulan hizmete kalite olarak yansıyacağını, sonuçta milli gelire, refah artışına önemli katkılar sağlayacağını anlattı.

YATIRIMCI GELECEĞİ ŞİMDİDEN SATIN ALIYOR
Enerji alanında yatırımcıların, sektörün geleceğini bugünden satın aldığını, hem de iddialı rakamlarla bunu yapmaya çalıştığını belirten Fındıklı şöyle devam etti:
"Özel sektörün giderek artan payı, karamsar tabloları boşa çıkarıyor. Ancak yine de, bulunduğumuz nokta, hedeflerimiz için başlangıç sayılır. Enerji kaynaklarımızı, bugünkünden çok daha fazla ve hızlı bir şekilde üretime geçirmek zorunda olduğumuzu biliyoruz. Özellikle şu aşamadan sonra, üretimde, iletimde, dağıtımda, piyasanın düzenlenip denetlenmesinde, işleyişin yasasını hazırlamada ve bunu uygulamada, enerji bütününü oluşturan herkesin sürece katkısı çok önemli ve değerli."

Önceki ve Sonraki Haberler